20.4 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
20.4 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
Array

Sistemului Hidrotehnic Independent Pascani- mesaj de Ziua Mondiala a Apei. Apa si activitatile umane

oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro , la 22 decembrie 1992 . În Romania , această zi se sărbătorește din 1993.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul , îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea , valorificarea și protejarea surselor de apă .
În 2016 , tema este “Water and Jobs / Apa și activitățile umane“ pentru a atrage atenția asupra rolului comunității internaționale asupra rolului muncii decente în promovarea dreptului omului la apă.

Ca urmare a temperaturilor tot mai ridicate , rezervele de apă din regiunile mai calde și mai uscate se vor împuțina , în timp ce , utilizatori ca agricultura , comunitățile și turismul vor necesita mai multă apă . Creșterea temperaturii apei şi scăderea debitelor râurilor vor afecta , la rândul lor, calitatea apei. Creșterea nivelului precipitațiilor şi inundațiile torențiale vor duce la inundarea zonelor joase , afectând căile de transport și infrastructura de apă , crescând riscul poluării și contaminării surselor de apă potabilă din cauza revărsării apei pluviale şi a scurgerilor , deversărilor de siguranță din stațiile de epurare a apelor uzate .
Apa va fi , prin urmare , atât în centrul riscurilor cât şi al măsurilor de adaptare la schimbările climatice fiind o parte a problemei , precum şi o parte importantă a soluţiei .
Securitatea apei este importanta pentru că unele drepturi ale omului nu pot fi asigurate fără apă , cum ar fi dreptul la un standard adecvat de viaţă şi dreptul la cel mai înalt standard de sănătate fizică şi mentală. Dreptul la apă este un subiect important pe agenda conferințelor internaţionale deoarece , la nivel global, potrivit unor statistici din 2015 , un om din 10 nu are acces la apa sigură din punct de vedere cantitativ şi calitativ , un om din 3 nu are acces la toalete . În prezent , sunt mai multi oameni în lume posesori de telefoane mobile decât cei cu acces la toalete , iar o treime din școlile lumii nu au acces la apă potabilă și servicii sanitare adecvate .

Chiar și în Romania anului 2012 procentul populației racordate la rețeaua centralizată de apă potabilă era doar de 61,33% , iar procentul de racordare la rețeaua de canalizare era de 63,27% ( circa 40 % din populația totală a României se alimentează cu apă din fântâni și izvoare , nefiind conectată la sistemele centralizate de alimentare cu apă ).

De aceea , Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor promovează prin Programul de măsuri pentru, anul 2016, o serie de activități și proiecte incluzând și infrastructura “verde”.
Se exemplifica, în acest sens, elaborarea împreună cu Administrația Națională “Apele Române” a Planului de Management al Riscului la Inundații care este un document de planificare pentru perioada 2016-2021 și care include pe lângă prioritizarea investițiilor structurale și pe cele nestructurale sau“verzi”, ca de exemplu crearea de zone umede , reconectarea și restaurarea luncilor inundabile , renaturarea malurilor cursurilor de apă , măsuri naturale de retenție a apei prin schimbarea sau adaptarea practicilor de utilizare a terenurilor în managementul pădurilor , măsuri naturale de retenţie a apei în zone urbane dens populate , etc. .
Tot ca o componentă a Planului de măsuri pentru anul 2016 , a fost înființat sub coordonarea Ministerului Mediului , Apelor și Pădurilor un grup de lucru interministerial pentru reconstrucția zonelor umede , în lungul Dunării, si pe afluenții principali , ca măsura pentru reducerea riscului la inundații și pentru implementarea infrastructurii verzi .

Comunitățile ar putea și ele să promoveze investițiile verzi , ca de exemplu pavajele permeabile , acoperișuri de vegetație, parcuri și alte zone naturale , care ar permite absorbția apei de ploaie în mod natural , ar reduce scurgerea apelor și ar proteja ecosistemele , contribuind la sănătatea oamenilor , sporirea biodiversității în comunități și la economisirea energiei .

Adaptarea la evenimente extreme de inundaţii şi secetă vaspori investiţiile în infrastructura care să permita managerilor de apă să controleze , stocheze şi sa livreze apă la momentul şi în locaţia în care aceasta este necesară. Creşterea variabilităţi işi incertitudinii hidrologice va face ca importanta informaţiilor hidrologice si monitorizarea tendinţelor în disponibilitatea şi utilizarea apei să crească , generând nevoia de restructurare la nivelul sistemelor şi institutiilor existente.

Din cele prezentate, putem lesne observa că odată cu asigurarea securității resurselor de apă în contextul adaptării la efectele schimbărilor climatice, sectorul apei va genera mii de locuri de muncă .

Astfel, în sistem, vor fi cooptați cercetători, ingineri și proiectanți pentru promovarea unor tehnologii inovative pentru infrastructura „verde” de prevenire a dezastrelor, rezolvare a lipsei de apă din unele regiuni , si pentru promovarea alegerilor “verzi” în rândul consumatorilor .
Alte ocupații noi vor fi legate de implementarea proiectelor de infrastructura „verde”, realizarea infrastructurii de apă pe baza noilor tehnologii, construcția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, tratarea și epurarea apelor, etc.

Totodată , o parte esențială a creării de noi locuri de muncă este în domeniul utilizării sistemelor de economisire a apei , ca de exemplu , folosirea apei „gri” însemnând tratarea apelor ușor contaminate , provenită , în general , din consumul casnic , printr-un sistem de reciclare; folosirea sistemelor de recirculare a apei calde sau captarea apelor de ploaie și folosirea lor acolo unde calitatea acesteia permite..

Putem concluziona , că cei care lucrăm în domeniul apelor suntem în avangarda îmbunătățirii cercetării și promovării unor tehnologii inovative pentru infrastructura „verde”, vitală pentru o creștere economică durabilă și dezvoltarea comunităților.

Considerăm că sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei în anul 2016 este o oportunitate de a face bilanţul succeselor şi neîmplinirilor din sectorul apei , precum şi un moment la care putem să reanalizăm strategia acestui domeniul astfel încât să clădim pe ceea ce a fost bine şi util şi să eliminăm sau să corectăm ceea ce a fost greşit .

Vă mulţumesc,

Conducerea
Sistemului Hidrotehnic Independent Pascani

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
câțiva nori
20.4 ° C
21.1 °
19.5 °
87 %
1.6kmh
17 %
mar
28 °
mie
30 °
joi
30 °
vin
31 °
sâm
23 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI