15.8 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022
Array

Sistemul „infailibil” care ar putea pune capat defrisarilor masive. Cum functioneaza si cat de eficient e „Radarul Padurii”

Transporturile de lemne din Romania sunt monitorizate de vineri prin GPS. Ministerul Apelor si Padurilor obliga firmele sa-si doteze camioanele cu telefoane inteligente si sa foloseasca o aplicatie prin intermediul careia sa isi anunte fiecare miscare.

Teoretic, metoda ar trebui sa ajute la stoparea transporturilor ilegale. Numai ca in practica aplicatia le da bataie de cap soferilor si inspectorilor silvici.
Pe viitor, cei care transporta bustenii vor fi obligati sa activeze aplicatia si sistemul GPS. Introduc apoi numarul de inmatriculare, cantitatea de lemne, iar sistemul informatic numit „Radarul Padurii” genereaza un cod unic. In ariile fara acoperire, datele vor fi trimise de telefon, dupa ce masina va intra intr-o zona cu semnal.
In muntii Vrancei, un sofer face cunostinta pentru prima data cu aplicatia. Se descurca doar ajutorul inspectorului silvic.
Odata ajuns la depozit, codul unic al camionului este introdus din nou in aplicatie, pentru a anunta finalul traseului. Vinei, unii dintre inspectori au avut probleme cand au vrut sa verifice codurile.
Romanii care vad un camion suspect, plin cu lemne, pot suna la 112 pentru a-l anunta. Daca numarul de inmatriculare nu este in sistem, operatorul va avertiza politia.

„Teoretic, sistemul este infailibil, dar pot exista portite. Daca se implica cetatenii ar putea sa ne ajute…”, a spus Doina Pana, Ministrul Apelor si Padurilor.
„In teorie aplicatia e buna. Va face ca hotii de lemn sa fie gasiti mai usor pe drum. In practica, masura nu este atat de aspra astfel incat sa-i sperie prea tare pe infractori la capitolul pedepse. Avem aceeasi legislatie blanda si, mai ales, aceeasi oameni care o aplica. De foarte multe ori judecatorii considera ca infractorii nu reprezinta un pericol social si le dau drumul acasa. Numai de aceea ani la rand am cerut Parlamentului sa modifice legislatia si sa considere furtul masiv de lemn din padure atentat la siguranta nationala. Deocamdata, insa, proiectul zace in sertarele Parlamentului”, spune Alex Dima, corespondent Pro TV.
Sistemul ”Radarul Padurii” functioneaza de astazi, 26 septembrie, dar va fi obligatoriu din data de 8 octombrie.

Sursa Stirile Pro TV

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow