9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023

Sistemul de pensii va fi complet reformat. Toate dosarele de pensii vor fi recalculate

Sistemul de pensii va fi complet reformat. Anunțul a fost făcut luni seară de Ministerul Muncii. Pentru început vor fi evaluate toate dosarele de pensii în vederea recalculării.

Procesul va fi de durată, întrucât recalcularea se va face în urma unei modificări legislative.

Scopul principal este acela ca pensiile mici să ajungă să crească mai repede decât pensiile mai mari. Iar asta va fi posibil în baza unei noi formule de calcul care va introduce în ecuație mai mulți factori de contributivitate. Acest lucru nu va modifica însă sub nicio formă stagiul de cotizare care va rămâne de minimum 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Potrivit legii, stagiul minim de cotizare este perioada prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Iar stagiul complet de cotizare este acea perioadă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială. Acesta vă rămâne de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Noul sistem de calcul nu va elimina pensionarea anticipată. Întreaga reformă are că scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale.

Ministerul precizează că stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani

 

 

”Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulţi factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum şi diferite variante de lucru. În ceea ce priveşte informaţia lansată în spaţiul public, potrivit căreia «Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani», atragem atenţia că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, nu 25 de ani, şi nu există nicio discuţie care să vizeze majorarea acestuia”, a transmis, luni, Minsterul Muncii, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că ”stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare”.

”Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială. Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmaţia referitoare la intenţia Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurd”, a mai transmis Ministerul Muncii.

Instituţia afirmă că, în ceea ce priveşte noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecţie, ”se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoarea formulă de calcul a pensiilor”.

Sursa Stirile Pro TV

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow