10.2 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

Sindicaliştii ieşeni se bagă în meniul elevilor: vor ciorbă în loc de corn, în şcoli

Două proiecte deosebit de benefice pentru învăţământul preuniversitar au luat naştere zilele acestea la Iaşi şi urmează a fi duse mai departe, în Parlament, prin deputaţii ieşeni.
Dacă acum câteva generaţii elevii aveau în şcoli un cabinet stomatologic, unde îşi rezolvau gratuit problemele dentare, acum nu a mai rămas nici urmă de acestea, iar tinerii termină şcoala şi sunt nevoiţi să plătească după terminarea liceului pentru orice plombă.
Această problemă din domeniul sănătăţii a pus sindicaliştii ieşeni pe gânduri, rezultatul fiind unul uimitor. Aceştia propun două proiecte care să le aducă beneficii elevilor.
Primul constă în reînvierea stomatologiei în şcoli. „Vrem să propunem următorul proiect: ca în fiecare unitate, sau măcar în cele unde se poate tehnic, să fie reînfiinţate acele cabinete stomatologice care erau până în anii ’90. Astfel, prin prevenţie, putem să combatem această problemă cu care se confruntă tinerii. Cu tot cu salarii şi dotare cabinet, n-ar depăşi 100 de milioane de euro. Eu zic că se merită“, a declarat Laviniu Lăcustă (foto), preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.
Cel de-al doilea proiect este unul care, dacă va fi votat, va aduce bucurie multor elevi care provin din familii cu venituri mici. Dacă o parte dintre elevii de la sate nu apucă poate nici acasă să mănânce o farfurie de supă caldă, părinţii neavând din ce să o facă, aceştia vor putea să o mănânce la şcoală.
„Al doilea proiect pe care vrem să-l propunem constă în acordarea unei mese calde în şcoli, în special la cele din mediul rural. Cornul este o prostie. O ciorbă caldă, în schimb, este altceva, aşa ar scădea şi abadonul şcolar la ţară. Vrem să le propunem deputaţilor ieşeni aceste două proiecte, iar ei să le sprijine mai departe. N-au decât să dea cei 6% din PIB pentru învăţământ şi ar ajunge şi pentru o masă caldă, şi pentru cabinetul de stomatologie. Hai să facem şi noi ceva bun, de ce nu!“, a adăugat preşedintele USLIP. Acesta a început deja să stabilească întâlniri cu deputaţii ieşeni, în cursul zilei de joi având loc prima întâlnire de acest fel, cu deputatul PSD de Iaşi Cristina Nichita.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow