More

  Simulare de cutremur la doua scoli din Pascani

  Array

  Data de 13 octombrie a fost stabilită ca fiind „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, prilej de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene – inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor. Evenimentul ar fi trebuit sa se desfasoare maine, 13 octombrie dar datorita faptului ca in scoli nu se gaseau elevi pentru aceasta actiune, a fost mutata cu o zi mai devreme.

  Astfel, vineri 12 octombrie, doi reprezentanţi ai  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi, adica Inspectorii ISU Iasi, Marius Iuganu si Iulian Nicolita, s-au deplasat pentru asistenţă tehnică de specialitate în următoarele unităţi şcolare: Grup Şcolar „Mihai Busuioc” Paşcani si Şcoala „Iordachi Cantacuzino” Paşcani.

  La Grupul Scolar “Mihai Busuioc”, actiunea a inceput la ora 12.50 cand alarmele au sunat iar toti elevii si-au luat masurile necesare pentru astfel de pericole. La aceasta actiune au participat elevii celor 12 clase de IX-XI, prezente dupa amiaza la ore. La sfarsitul acestei actiuni toata lumea a fost multumita de cum au decurs lucrurile.

  Actiunea s-a mutat 1 ora mai tarziu la Scoala “Iordachi Cantacuzino”, unde aproximativ 800 de elevi din clasele V-VIII au participat la aceasta actiune. Si aici lucrurile au decurs fara probleme.

  Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pagubele materiale, este bine ca populaţia să fie informată. În acest sens, amintim câteva reguli generale de comportament în caz de dezastre:

   

  • Păstraţi-vă calmul!
  • Ascultă mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune!
  • Nu da crezare zvonurilor, nu crea panică!
  • Respectă indicaţiile autorităţilor!
  • În cazul producerii unui dezastru, există posibilitatea să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră. Pentru o astfel de situaţie, stabiliţi din timp un plan al familiei pentru situaţii de urgenţă, care să cuprindă: un loc de întâlnire, un sistem de comunicare, instituţiile şi persoanele care vă pot ajuta.
  • De asemeni, copii mici trebuie să înveţe numele lor şi al părinţilor, precum şi adresa unde locuiesc.
  • Este bine să aveţi întotdeauna la dumneavoastră un act de identitate.
  • Pregătiţi-vă o trusă pentru situaţii de urgenţă, care să conţină: apă, produse alimentare neperisabile, lanternă şi radio cu baterii de rezervă, trusă de prim ajutor, telefon mobil cu acumulator de rezervă, medicamente, haine adecvate sezonului, listă cu telefoane de urgenţă.

   

   

   

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Electrocasnicele vor avea o nouă etichetă energetică în UE. Ce schimbări aduce noua scară de consum de la 1 martie

  Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătățită a UE pentru aparatele de uz casnic în toate țările europene, care urmează să fie implementată...

  Ce este AMOC. E la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.000 de ani și poate aduce apocalipsa în Europa și SUA

  Circulația Oceanului Atlantic care stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic ce produce vremea caldă și moderată în Europa, este la cel...

  Cum se va schimba clima României până în 2100. Nepoţii noştri nu vor mai şti ce e zăpada

  După furtuna care a lovit Capitala sâmbătă seară, experţii atrag atenţia că ne îndreptăm spre o eră deloc plăcută din punct de vedere termic. Fenomene...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp