La finalul săptămânii trecute,  Comuna Scobinți a fost gazda celei de-a XXI-a ediții a Simpozionului Internațional „Monumentul-Tradiție şi Viitor”.  Evenimentul a avut loc sâmbătă, 5 octombrie, la Căminul Cultural din localitate.

La activitate au luat parte specialişti din domeniul cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice din România şi din Republica Moldova, autoritățile locale,  profesori,  istorici si preoți.

 

În cadrul activității s-a discutat despre istoricul şi personalitățile marcante ale Comunei Scobinți, lăcaşurile de cult din comună, rolul comunei Scobinți în primul război mondial, si despre masurile care trebuie luate pentru salvarea valorilor etnografice din satele româneşti.

Evenimentul a cuprins și două momente artistice, oferite de artiști locali: Ansamblul Badaraba și Formația de Fluieraşi de la Sticlăria.

Menționăm că Simpozionul Internațional „Monumentul – Tradiție și Viitor” este  organizat sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași, Direcția Județeană pentru Cultură Iași, Consiliul Județean Iași, Institutul Național al Patrimoniului București, Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice, Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldovei și Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Anul acesta  manifestarea a reunit  specialişti de prestigiu din cadrul Ministerului Culturii, Academiei Române, a Institutului Național al Patrimoniului, din institute de cercetare și universități din România și din străînătate, muzee, specialiști din domeniile cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice.

foto: facebook Comuna Scobinti Oficial

 

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider