-6.3 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Şi medicii de familie fac testări. Cum obţii certificatul verde?

Testarea pentru depistarea SARS-CoV-2 pe baza testului rapid antigen este disponibilă contra cost şi în cabinetele medicilor de familie care au optat să ofere acest serviciu. Membrii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familiei (FNPMF) au explicat că testarea în cabinetele medicilor de familie este disponibilă încă de la începutul anului, însă cei mai mulţi pacienţi preferă să se testeze la diferite laboratoare, spitale, farmacii sau prin serviciul de ambulanţă, sunând la 112.

Astfel, pacientul trebuie să ia legătura cu medicul de familie, să verifice dacă în cabinetul său se oferă acest serviciu contra cost şi să facă ulterior o programare. Rezultatele pozitive sau negative sunt raportate în aceeaşi zi de personalul cabinetului către Direcţia de Sănătate Publică, iar ulterior personalul DSP le înregistrează în platforma Corona Forms. În cazul rezultatului negativ, persoanele testate îşi pot genera în timp de 48 de ore de la testare certificatul verde COVID din platforma pusă la dispoziţie de autorităţi.

„Pentru pacientul simptomatic consultat în cabinet diagnosticarea certă este mult mai rapidă astfel şi reducem riscul ca pacientul să îmbolnăvească şi alte persoane în drumul spre un laborator, farmacie sau spital. Reducem de asemenea şi presiunea pe serviciul 112 şi ambulanţă, care realizează testarea gratuită la domiciliu. Având în vedere şi recenta hotărâre a Guvernului privind certificatul verde COVID, estimăm că numărul cererilor de testare în cabinetele de medicina familiei va creşte în perioada următoare”, au precizat reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familiei.

De asemenea, aceştia au precizat că medicul de familie nu va putea transmite mai departe rezultatul testului rapid antigen realizat de pacient acasă prin autotestare, fiind indicată testarea făcută de personal medical.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow