21.3 C
Paşcani
sâmbătă, martie 25, 2023

Sfinții Mihail și Gavril, hram în biserici și localități din preajma Pascaniului

Zi importantă pentru credincioșii ortodocși. Astăzi, au fost sărbătoriți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, numiţi în tradiţia românească şi Sfinţii Voievozi ai oştirilor cereşti. În bisericile care poartă acest nume au fost oficiate slujbe religioase cu sobor de preoți, iar la casele gospodarilor s-a ținut hramul localității. S-au făcut bucate alese pentru oaspeții care au fost așteptați de gazde. Totodată, peste 1.3 milioane de români și-au sărbătorit ziua onomastica.

La mulți ani Mihaela, Mihai, Gabriela, Gabriel și multe alte derivate ale acestor nume! Astăzi a fost ziua voastră, a celor care poartă numele Sfinților Arhangheli. Sărbătoarea creștină a început dis-de-dimineață cu slujbe în lăcașurile de cult, oficiate de mai mulți preoți. La biserica “Sfinții Voievozi” din Pașcani, zeci de oameni au venit să se roage în zi de mare sărbătoare.

Fiecare cu rugile lui către cele sfinte și în special, adresate celor doi îngeri.

Nu au fost uitați nici cei care au trecut la cele veșnice. Rudele le-au aprins astăzi lumânări și le-au adus pomene,așa cum se obișnuiește în tradiția română.

Slujbele au avut loc si seara trecută, când în lăcașele de cult a avut loc vecernia. La fel și la biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Soci, comuna Miroslovesti, unde a fost un sobor de preoți din mai multe localități.

 

Sursa foto Facebook

Dupa-amiază, sărbătoarea a continuat în casele celor care poartă aceste nume. Peste 1,3 milioane de români au petrecut astăzi ziua de onomastica.

Mentionam că aceasts este ultima mare sărbătoare a sfinţilor înainte de începerea Postului Crăciunului. În trecut, în societatea tradițională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriți pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow