More

  Sfinții Mihail și Gavril, hram în biserici și localități din preajma Pascaniului

  Zi importantă pentru credincioșii ortodocși. Astăzi, au fost sărbătoriți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, numiţi în tradiţia românească şi Sfinţii Voievozi ai oştirilor cereşti. În bisericile care poartă acest nume au fost oficiate slujbe religioase cu sobor de preoți, iar la casele gospodarilor s-a ținut hramul localității. S-au făcut bucate alese pentru oaspeții care au fost așteptați de gazde. Totodată, peste 1.3 milioane de români și-au sărbătorit ziua onomastica.

  La mulți ani Mihaela, Mihai, Gabriela, Gabriel și multe alte derivate ale acestor nume! Astăzi a fost ziua voastră, a celor care poartă numele Sfinților Arhangheli. Sărbătoarea creștină a început dis-de-dimineață cu slujbe în lăcașurile de cult, oficiate de mai mulți preoți. La biserica “Sfinții Voievozi” din Pașcani, zeci de oameni au venit să se roage în zi de mare sărbătoare.

  Fiecare cu rugile lui către cele sfinte și în special, adresate celor doi îngeri.

  Nu au fost uitați nici cei care au trecut la cele veșnice. Rudele le-au aprins astăzi lumânări și le-au adus pomene,așa cum se obișnuiește în tradiția română.

  Slujbele au avut loc si seara trecută, când în lăcașele de cult a avut loc vecernia. La fel și la biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Soci, comuna Miroslovesti, unde a fost un sobor de preoți din mai multe localități.

   

  Sursa foto Facebook

  Dupa-amiază, sărbătoarea a continuat în casele celor care poartă aceste nume. Peste 1,3 milioane de români au petrecut astăzi ziua de onomastica.

  Mentionam că aceasts este ultima mare sărbătoare a sfinţilor înainte de începerea Postului Crăciunului. În trecut, în societatea tradițională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriți pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Cumpărati un coș pascal făcut de copiii de la Asociația Lumină și Dar Pașcani. Bucuria micuților este dublă

  Apropierea sarbatorilor de Pasti se simte cu adevarat la centrul Asociatiei Lumina si Dar, coordonata de parintele Dumitru Cristea, din municipiul Pascani. Zeci de copilasi au confectionat cosuri pascale din hartie, care pot infrumuseta masa oricarui crestin in zi de sarbatoare. Un cos costa intre 8 si 10 lei si poate fi vazut si cumparat de pe pagina de Facebook a asociatiei. //

  Minor de 15 ani, depistat în trafic la volanul unui autoturism

  Minor de 15 ani, depistat în trafic la volanul unui autoturism. //

  Ministerul Muncii a modificat modelul contractului de muncă și a introdus o nouă obligație pentru angajatori

  Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și a introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet