17.4 C
Paşcani
vineri, august 12, 2022
Array

Sfinții Mihail și Gavril. Hram la Biserica Sfinții Voievozi din Pașcani

Sfinții Mihail și Garvril. Hram la Biserica Sfinții Voievozi din Pașcani

Peste un milion de români se pregătesc pentru sărbătoare, fiind prăznuiți Sfinții Mihail și Gavril. Preoții vor oficia slujbe în biserici, iar lăcașurile care poartă hramul acestei zile au îmbrăcat haine de sărbătoare și au fost împodobite cu sute de flori.

Așa este și la biserica monument din Pașcani. La „Sfinții Voievozi” pregătirile pentru sărbătoarea lăcașului sunt pe ultima sută de metri. Alatrul a fost ornat cu sute de flori albe, de al crini până la crizanteme, iar în această seară are loc vecernia unde vor sluji un sobor de preoți, veniți și de la Mânăstirea Secu. În ziua de sărbătoare, credincioșii sunt așteptați la rugăciune.

Biserica Sfinții Voievozi a fost construită în anii 1664 și a aparținut familiei Cantazunilor. Pe parcursul anilor, lăcașul a mai fost reabilitat și modernizat și chiar lucrările au fost extinse la turn. Preotul paroh Eugen Ungureanu a vorbit și despre personalitățile ce au fost botezate în această biserică sau chiar au slujit aici.

În calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților. În toate bisericile din România au loc slujbe speciale, aceasta fiind ultima mare sărbătoare a sfinţilor înainte de începerea Postului Crăciunului.

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor.

Peste 1,3 milioane de români care poartă aceste prenume îşi sărbătoresc onomastica. Dintre acestea, cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow