More

  Sfintii Apostoli Petru si Pavel

  Array

  Crestinii ortodocsi ii praznuiesc maine pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel • Milioane de credinciosi isi sarbatoresc astazi onomastica • Aceasta zi marcheaza si miezul verii agrare si perioada secerisului

  La sfarsitul acestei saptamani, crestinii celebreaza una din cele mai importante sarbatori de peste an, cea a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cei doi sfinti se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii pentru ca au contribuit la raspândirea cuvântului evanghelic în multe parti ale lumii.

  Când Biserica a luat hotarârea de a-i pomeni în aceeasi zi, a fost calauzita de cursul istoric al evenimentelor. Amândoi au fost încununati cu o cununa a martiriului în aceeasi zi, 29 iunie, anul 67. Dar în afara de coincidenta zilei martiriului, Biserica a mai avut în vedere faptul ca pe cât de mare este Petru, tot pe atât de mare este si Pavel, Apostolul neamurilor, cel ce s-a convertit pe drumul Damascului.

  Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost la aceeasi înaltime religioasa si morala, ei fiind considerati a fi poate cei mai importanti apostoli ai crestinatatii. Sarbatoarea are radacini stravechi si in privinta obiceiurilor. Denumita popular Sanpetru, ziua de astazi are o insemnatate aparte, intrucat marcheaza miezul verii agrare si perioada secerisului.

  Sanpetrul de Vara apare, in traditia populara, fie ca personaj pamantean, fie ca divinitate celesta. In povestirile si snoavele populare, Sanpetru este un om obisnuit, credincios, foarte harnic si bun sfetnic. Sanpetru este luat de Dumnezeu in cer unde i se incredinteaza portile si cheile Raiului. Sanpetru poate fi vazut de pamanteni la miezul noptii, cand se deschide pentru o singura clipa cerul.

  Sanpetru este cel mai cunoscut “sfant” al Calendarului popular. Importanta sarbatorii este subliniata de postul care o precede, Postul lui Sanpetru, care, spre deosebire de Postul Pastelui, Postul Craciunului si Postul Santamariei, are numar variabil de zile.

  Local, sarbatoarea era anuntata de anumite repere cosmice si terestre: aparitia licuricilor, amutitul cucului, rasaritul constelatiei Gainusei si altele. Cateva milioane de credinciosi isi sarbatoresc astazi si ziua onomastica.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Soferita linsata de un grup de romi, pe strada Moldovei – VIDEO

  Scandal urias in centrul municipiului Pascani. In acesta seara ,pe strada Moldovei, un grup de cetateni de etnie roma a inconjurat o femeie si...

  Doi profesori de la „Sadoveanu”, confirmați pozitiv cu SARS-COV2

  Doi profesori de la Colegiul National Mihail Sadoveanu din municipiul Pascani au fost confirmati pozitiv cu virusul SARS-COV 2. Unul dintre ei a aflat...

  Pășcănenii nu știu cine sunt beneficiarii de ajutoare de la Uniunea Europeană

  Desi Primaria Pascani a inceput distribuirea pachetelor alimentare de la Uniunea Europeana, multi pascaneni cu probleme sociale nu stiu daca se mai afla sau...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp