15 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia. Traditii si obiceiuri

Astazi, 9 martie, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia. Acestia au trait in vremea imparatului Licinius, considerat a fi unul dintre cei care au prigonit crestinii. Ziua de astazi are si o mare insemnatate in traditii. Sarbatoarea s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii.

In credinta populara, in aceasta zi se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat, moment ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara. Dupa traditia crestina, gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In zona Moldovei, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In zona Dobrogei si Munteniei, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca. In crestinism, sfintii erau asemuiti soldatilor si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.

Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni. Barbatii nu s-au dezis niciodata de religia crestina, lucru care a atras mania conducatorilor acelor vremuri. De altfel, cei 40 de sfinti au fost condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Pe la miezul noptii insa, unul dintre cei 40 de mucenici a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage si imediat s-a petrecut o minune: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin. Si pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse si oasele aruncate in lac.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow