1.3 C
Paşcani
luni, decembrie 5, 2022
Array

Sfaturi pentru minivacanta de iarna!

politieVin Sărbătorile de Iarnă. Foarte mulţi dintre noi se pregătesc pentru a pleca într-un concediu binemeritat, în scopul de a se deconecta şi a reveni în noul an cu forţe proaspete la munca.

Pentru a nu vă strica bucuria unei vacanţe mult aşteptate şi pentru a nu strica farmecul Crăciunului şi a sfârşitului de an, este bine ca înainte de a pleca de acasă, precum şi când vă aflaţi în concediu să vă luaţi toate măsurile de precauţie pentru a nu deveni victima unor infractori.

Pentru siguranţa dumneavoastră, Poliţia vă recomandă:
– Păstraţi banii şi valorile pe care le deţineţi în seiful hotelului. Luaţi cu dumneavoastră numai sumele strict necesare unor plăţi curente.

– BAGAJELE t rebuie supravegheate în permanenţă, mai ales în locurile aglomerate sau în mijloacele de transport în comun.

– Evitaţi taxiurile fără însemnele firmei sau care nu au aparat pentru indicarea sumei datorate pentru călătorie .

– Dacă doriţi să efectuaţi un schimb valutar, g aranţia corectitudinii şi a lipsei de riscuri, este asigurată numai de casele de schimb autorizate. Nu apelaţi la diverse persoane de pe stradă.

– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute. Printre amabili şi binevoitori puteţi întâlni şi escroci.

DACĂ SUNTEŢI VICTIMA UNEI INFRACŢIUNI apelaţi numai la poliţie! Reţineţi cât mai multe date despre locurile şi persoanele pe care le-aţi cunoscut şi veţi face astfel mai uşoara descoperirea infractorilor şi recuperarea bunurilor dumneavoastră.

În contextul minivacanţei de sărbători , Poliţia Ieşeană recomandă tuturor participanţilor la trafic, având în vedere informărilor meteorologice, referitoare la scăderea temperaturilor, care favorizează apariţia precipitaţiilor sub formă de lapoviţă şi ninsoare, să manifeste maximă prudenţă! Echipaţi-vă maşina corespunzător! Respectaţi cu stricteţe regulile de circulaţie!

Sfătuim conducătorii auto ca înainte de plecarea în cursă să se informeze asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales , despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată şi să-şi echipeze autovehiculul corespunzător.

Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică.

Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic . Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă , având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sau ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate .

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

La pornire pentru a evita patinarea roţilor, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploi/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă . Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi!

Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie şi ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale , în cazul interzicerii/restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow