More

  Sfaturi din partea politistilor pentru parintii a caror copii au plecat de acasa

  Array

  Statisticile arată că cei mai mulţi copii rămân în zonele pe care le cunosc cel mai bine, fie în zonele urbane cele mai apropiate, fie în localităţile din împrejurimi. Un alt loc în care trebuie căutaţi copiii sunt rudele şi prietenii sau colegii. Trebuie însă să ţinem cont şi de eventualele tentative anterioare ale copilului de pleca de acasă, deoarece cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât creşte şi distanţa faţă de casă şi sunt achiziţionate mecanisme necesare adaptării la traiul în mediul stradal.
  Este necesar ca familia, alături de poliţie, să depună eforturi pentru identificarea imediată a copilului şi reducerea riscului ca minorul să fie atras în diferite grupuri cu preocupări infracţionale.
  Atunci când un copil alege să părăsească domiciliul, cel mai probabil, el va căuta un loc în care să se simtă în siguranţă.

  ü Anunţaţi de urgenţă Poliţia la numărul de telefon 112 . Cu cât anunţul se face mai repede, cu atât cresc şansele de a fi identificat copilul. Asiguraţi-vă că aţi identificat cea mai recentă fotografie în care minorul se vede clar şi
  înmânaţi-o poliţiştilor împreună cu semnalmentele şi îmbrăcămintea copilului.
  ü Vorbiţi-le rudelor şi prietenilor despre faptul că fiul/ fiica dumneavoastră a dispărut de la domiciliu . Pe lângă sprijinul moral pe care îl primiţi s-ar putea ca ei să vă poată furniza informaţii importante despre locul în care s-ar putea afla copilul. Mai mult, dacă minorul se află pe raza localităţii în care locuiţi există posibilitatea ca acesta să fie văzut sau întâlnit şi astfel creşte posibilitatea de revenire la domiciliu.
  ü Verificaţi lucrurile copilului sau camera lui. Căutaţi în buzunarele hainelor, în dulapuri, printre caiete deoarece este posibil să identificaţi indicii despre locul unde avea de gând să plece.
  ü Faceţi o vizită la şcoala unde învaţă copilul. Discutaţi cu dirigintele, colegii deoarece este foarte probabil ca vreunul dintre ei să deţină informaţii cu privire la dispariţia minorului.

  SEMNE CARE INDICĂ FAPTUL CĂ FIUL/ FIICA DUMNEAVOASTRĂ
  AR PUTEA PĂRĂSI DOMICILIUL

  ü Schimbări în comportament sau în rutina zilnică avertizează că ceva nu este în regulă. De regulă apar modificări ale somnului şi alimentaţiei (prea mult sau prea puţin), fapt ce semnifică incapacitatea de a face faţă unui stres.
  ü Comportamentul de opoziţie este un semn că ar putea apărea necazuri în familie. Cel mai frecvent se înrăutăţeşte situaţia şcolară, apare tendinţa de a încălca orice regulă acasă, certuri cu membrii familiei, toate acestea fiind simptome ale unor probleme pe care copilul le are.
  ü Verbalizarea intenţiei de a pleca de acasă . Unii copii spun ca ar dori să plece de acasă, iar alţii chiar îşi ameninţă părinţii cu acest lucru. Uneori, membrii familiei pot auzi asemenea zvonuri de la prietenii copilului, de la colegi.
  ü Economisirea de bani sau alte valori . Unii copii încep să economisească bani sau să sustragă sume mici de la părinţi. Păstrarea unui rucsac în şifonier ar putea însemna că minorul se gândeşte să plece de acasă.

  Este foarte important să vă exprimaţi suspiciunile. Cu calm trebuie să discutaţi cu fiica/ fiul dumneavoastră şi să-i spuneţi că sunteţi îngrijoraţi pentru ea/el şi mai ales că aveţi bănuiala că ar dori să părăsească domiciliul. Apelaţi la sprijinul unui psiholog pentru a-l sprijini pe copil să facă faţă gândurilor sale şi a identifica posibilităţile de a îmbunătăţi situaţia familială.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în municipiul Pașcani și suburbii

  COMUNICAT: În vederea remedierii unei pierderi la conducta de aducțiune Moțca Pașcani de 600 mm diametru, apărută în zona Hanul Ancuței, ApaVital se află...

  Scandalul comisiilor de specialitate: Consilierul Ratoi refuza sa munceasca! Cum sunt si cum ar trebui sa fie impartite mandatele

  Un subiect care aparent nu are legatura cu agenda publica a cetatenilor a starnit un scandal de amploare intre reprezentantii puterii si cei ai...

  15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NATIONALE

  Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI