28.3 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 1, 2022
Array

Sfaturi de la ISU Iași pentru evitarea incendiilor provocate de sobe

- Advertisement -

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a întocmit planuri de măsuri pentru apărarea împotriva incendiilor şi pentru prevenirea situaţiilor de risc specifice sezonului rece. 

Astfel, în cazul sobelor clasice, din teracotă, se recomandă repararea şi curăţarea lor înainte de a fi repuse în funcţiune. În faţa uşiţei de alimentare este necesară protejarea pardoselei cu o bucată de tablă de 70 în 50 cm, pentru ca scânteile să nu cadă pe podea. Materialele combustibile, inclusiv obiectele de mobilier, trebuie plasate la o distanţă de minim 50 cm de sobă. În cazul sobelor fără acumuare de căldură, distanţa dintre acestea sau burlanele metalice neizolate trebuie să fie de minim un metru, iar pardoseala trebuie protejată printr-un postament termic izolator care să depăşească perimetrul sobei cu minim 25 cm.

Rezerve suficiente de combustibil trebuie asigurate, astfel încât să se evite situaţiile în care persoanele rămase singure în locuinţă sunt afectate de hipotermie. Pentru mijloacele de încălzire cu gaze naturale trebuie verificate conductele, robinetele şi arzătoarele, astfel încât scăpările de gaze să fie imposibile. Măsuri similare trebuie luate şi la exploatarea centralelor termice.

În plus, la trecerea conductelor prin pereţi sau planşete executate din materiale combusibile, acestea trebuie introduse în tuburi de protecţie şi izolate cu materiale necombustibile. În timpul sărbătorilor de iarnă, artificiile trebuie folosite la cel puţin 50 de metri distanţă de blocurile de locuit sau gospodării.

O listă de măsuri a fost întocmită şi în cazul lăcaşurilor de cult, pentru a se evita producerea de incendii. Preoţii sunt îndemnaţi să aducă la cunoştinţa enoriaşilor, pe timpul desfăşurării manifestărilor religioase, regulile ce trebuie respectate în biserică şi modul de comportare în cazul izbucnirii unui incendiu, pentru păstrarea calmului pe durata evacuării.

Pentru evitarea supraaglomerării bisericii cu credincioşi se recomandă ca slujbele să se organizeze în aer liber, iar atunci când se desfăşoară în interior, uşile să fie menţinute în poziţie deschisă. În timpul slujbelor la care participă mulţi credincioşi se propune evacuarea din biserică a covoarelor, mochetelor, băncilor şi scaunelor nefixate în pardoseală. Parcarea maşinilor în apropierea bisericii trebuie făcută în aşa fel încât să nu se împiedice accesul maşinilor de intervenţie ale IJSU.

Localurile care organizează petreceri de Revelion trebuie să asigure culoare şi căi de evacuare libere, marcate şi iluminate corespunzător. Sălile cu mai mult de 50 de locuri trebuie să întocmească şi să afişeze planuri de evacuare. Scrumierele cu picior se vor amplasa la minim 1,5 metri de perdele şi draperii, iar aparatele şi utilajele care degajă temperaturi ridicate trebuie amplasate la cel puţin 1,5 metri de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow