12.2 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023

Sfânta Parascheva, prăznuită sambata de credinciosi. Cel mai mare pelerinaj din tara, la Iasi

Credincioşii o prăznuiesc sâmbătă pe Cuvioasă Parascheva, iar la Iaşi numărul celor care s-au închinat până acum la sfintele moaşte a trecut de 120 de mii.

Atmosfera este una de sărbătoare şi toţi se pregătesc să asculte slujba care începe la ora 09:00 în faţă Catedralei şi la care vor lua parte zeci de preoţi şi episcopi din mai multe ţări.

Apoi, oamenii vor fi poftiţi la Masă Pelerinilor. Totul vine după o noapte albă, în care mulţi au stat ore în şir la coadă pentru a ajunge lângă raclă.

Credincioşii s-au înarmat cu răbdare şi au aşteptat ore în şir pentru a ajunge să se închine la moaştele Sfintei Parascheva.

Vremea mohorâtă nu i-a descurajat pe oamenii aşezaţi la coadă. În ajutor le-au venit şi voluntarii.

Cei pentru care acest pelerinaj s-a transformat într-o tradiţie au fost mai pregătiţi.

“Sunt lacrimile păcatelor noastre pentru că suntem foarte păcătoşi, Sfânta a plâns pentru noi că suntem păcătoşi, că în fiecare an se întâmplă. Acum 9-10 ani toată noaptea a plouat, am stat 16 ore”, a spus o credincioasă.

“Ne simţim uşuraţi dacă ajungem la sfânta, să ne spunem problemele, asta este cea mai mare mulţumire.”

“Este de mare ajutor, venim că avem acasă necazuri, bucurii.Puterea este foarte mare, ne chinuim. Asta e al 26-lea an în care venim.”

Sâmbătă dimineaţă, după Sfânta Liturghie, credincioşii sunt aşteptaţi la Masă Pelerinilor, unde vor fi împărţite peste 60 de mii de sarmale.

Raclă cu moaştele Sfintei Parascheva va rămâne în baldachinul din Curtea Mitropoliei, cel mai probabil, până duminică.

Sursa Stirile Pro TV

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow