More

  Sfânta Maria: o mare sărbătoare, o şi mai mare dilemă

  Array

  Spunem sau nu mâine „La mulţi ani!“ celor cu numele Maria sau Marin? Moldovenii zic „Nu“, muntenii zic „Da”. Cine are dreptate? „Ziarul de Iaşi“ vă invită la o incitantă dezbatere teologică.
  Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia, aproximativ 1.8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează mâine onomastica, peste 1.3 milioane se numesc Maria, aproximativ 250.000 Mariana, 50.000 poartă numele Marinela, iar peste 30.000 Mioara. În cazul bărbaţilor, în România trăiesc peste 310.000 de Mariani şi aproximativ 100.000 de Marini. De aceea, dilema dacă se urează sau nu „la mulţi ani“ de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una foarte extinsă. Iar pentru a afla răspunsul trebuie să privim spre primele veacuri creştine. Având în vedere că sărbătoarea se numeşte „Adormirea Maicii Domnului“, mulţi dintre noi avem reţineri atunci când trebuie să le urmăm apropiaţilor şi cunoscuţilor „La mulţi ani!“. Apare întrebarea: „Cum să-i spun «La mulţi ani!» când azi se serbează moartea Fecioarei Maria?“. Iar în Moldova, spre deosebire de alte zone, chiar nu se spune. Puţini dintre noi ştiu însă că, în general, sfinţii creştini sunt sărbătoriţi tocmai de data morţii lor, sau, telogic vorbind, putem da exemplul din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2. „Mai bun este numele bun decât untdelemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii“.
  Sfinţii din calendar se serbează de ziua morţii

  Astfel, în calendarul Bisericii creştine se serbează ziua morţii sfinţilor, adică data „trecerii lor spre cele cereşti“, socotită ca ziua lor de naştere spre viaţa cea veşnică. Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă, iar în cazul lor se serbează atât „zămislirea, pe 23 septembrie şi 9 decembrie, dar şi naşterea, pe 8 septembrie şi 24 iunie. De asemenea, se mai serbează şi alte evenimente din viaţa lor, ca Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

  Mergând pe acest raţionament, atunci de Adormirea Maicii Domnului, având în vedere că noi urăm cunoscuţilor „La mulţi ani“ de ziua numelui, sau de ziua trecerii în viaţa de apoi a sfinţilor cărora le poartă numele, atunci şi Mariilor şi Marinilor li se poate ura „La mulţi ani“ de această sărbătoare. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă, prin învăţăturile ei, afirmă că această practică nu este una creştinească. Prin sărbătorirea noastră în loc de cea a sfântului şi a vieţii lui ne punem pe noi înainte şi, conform Bisericii, uităm de suferinţa sau viaţa curată dusă de un anumit sfânt. Prin urmare, atât cei care urează „La mulţi ani“ pe 15 august, cât şi cei care fac acest lucru pe 8 septembrie, greşesc. Preotul Eugen Tănăsescu explică asta: „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivita este «Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!, La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor! şi La mulţi şi binecuvântaţi ani!». Facem o greşeală enormă că dăm sfântul la o parte şi ne serbăm noi, aşezându-ne în locul lui“, menţionează preotul.

   

  CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Cumpărati un coș pascal făcut de copiii de la Asociația Lumină și Dar Pașcani. Bucuria micuților este dublă

  Apropierea sarbatorilor de Pasti se simte cu adevarat la centrul Asociatiei Lumina si Dar, coordonata de parintele Dumitru Cristea, din municipiul Pascani. Zeci de copilasi au confectionat cosuri pascale din hartie, care pot infrumuseta masa oricarui crestin in zi de sarbatoare. Un cos costa intre 8 si 10 lei si poate fi vazut si cumparat de pe pagina de Facebook a asociatiei. //

  Minor de 15 ani, depistat în trafic la volanul unui autoturism

  Minor de 15 ani, depistat în trafic la volanul unui autoturism. //

  Ministerul Muncii a modificat modelul contractului de muncă și a introdus o nouă obligație pentru angajatori

  Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și a introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet