10.5 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Sezonul estival se apropie: Ce reguli trebuie să respecte, mai nou, turiștii

Cei ce pleacă în călătorii și se cazează în alte localități decât cele de domiciliu trebuie să respecte, alături de cei ce nu fac astfel de deplasări, regulile impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Mai exact, turiștii vor trebui să respecte atât regulile generale, aplicabile pe întreg cuprinsul țării, cât și restricțiile aplicate la nivel local în județul sau localitatea în care se cazează. Ținând cont de faptul că, în curând, s-ar putea deschide oficial sezonul estival, iar la jumătatea lunii au apărut mai multe măsuri de relaxare, ne-am gândit să trecem azi în revistă cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecte turiștii în următoarea perioadă.

Astfel, o primă obligație pe care o au turiștii în călătorii este purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura. Mai nou, din 15 mai, după apariția unor măsuri de relaxare (conținute de HG 550/2021), purtarea măștii este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani, dar doar în spațiile închise și în cele deschise aglomerate, adică în piețe, târguri, stații de transport în comun și alte locuri aglomerate.

Astfel, dacă merg în spații deschise neaglomerate, turiștii nu mai sunt nevoiți să poarte măști.

În schimb, de rata de infectare din localitatea în care sunt cazați turiștii depind mai multe alte restricții. Totuși, la nici două luni de la momentul la care s-au introdus restricții mai dure (final de martie), autoritățile au stabilit, de la jumătatea acestei luni, o serie de măsuri importante de relaxare, inclusiv pentru funcționarea firmelor.

Restricțiile de circulație aplicabile turiștilor

De principiu, carantina de noapte a fost eliminată. Astfel, din această lună, turiștii nu mai trebuie să stea în camere după o anumită oră și nici să mai aibă asupra lor, atunci când se deplasează noaptea, declarații pe propria răspundere sau adeverință de la angajator.

Totuși, dacă incidența cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 dintr-o localitate sau zonă crește peste 4 sau 7,5 la mia de locuitorise reintroduce carantina de noapte.

În astfel de situații, turiștii vor trebui să respecte carantina de noapte stabilită de autoritățile locale și să aibă la ei declarația pe propria răspundere dacă se deplasează în zilele de vineri, sâmbătă sau duminică, între orele 20:00 – 05:00, în cazul unei incidențe de 4 la mie sau dacă se deplasează în toate zilele săptămânii, între orele 20:00 – 05:00, în cazul unei incidențe de peste 7,5 la mie.

Când sunt deschise, printre altele, restaurantele și terasele

Din 15 mai, restaurantele, barurile, cafenelele și terasele pot funcționa la capacitate de 50%, în intervalul orar 05:00 – 24:00, sau la capacitate de 70%, în cazul în care vorbim despre persoane vaccinate împotriva COVID-19 sau testate negativ.

Astfel, turiștii pot merge la restaurante, cafenele, terase și baruri în intervalul orar 05:00 – 24:00, cu condiția ca acestea să nu fie foarte aglomerate, respectiv să fie ocupate la o capacitate de până la 50%.

Același lucru este valabil și pentru cele din cadrul hotelurilor, dar și pentru terasele considerate spații închise, întrucât, conform HG nr. 550/2021, regulile se aplică și “operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Localurile vizate pot funcționa și la o capacitate de până la 70%, dar numai dacă toate persoanele sunt vaccinate cu ambele doze sau cu doza unică, în funcție de vaccin, și dacă au trecut zece zile de la imunizarea completă ori dacă au un test RT-PCR negativ, care nu trebuie să fie mai vechi de maximum 72 de ore, ori un test antigen rapid certificat, care nu trebuie să fie mai vechi de maximum 24 de ore. Dovada pentru fiecare dintre acestea se poate face fie prin documente în format tipărit, fie prin documente prezentate în format electronic.

În plus, este limitată capacitatea de cazare, din hotelurile din stațiunile de pe litoral, la doar 70%. Vizate sunt Constanța, Mamaia, Costinești, Vama Veche, Năvodari, Agigea, Eforie, Techirghiol, Tuzla, Costinești, Neptun-Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia și 2 Mai.

E de menționat aici că măsurile ce se aplică la nivel local, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, sunt stabilite de comitetele teritoriale pentru situații de urgență. Astfel, pe lângă restricțiile amintite mai sus, în localitatea de destinație s-ar putea aplica și alte restricții suplimentare.

Pentru a nu risca amendarea pentru încălcarea regulilor locale, înainte de efectuarea unei deplasări, recomandăm, pentru a afla ce restricții se aplică în zona de destinație, verificarea surselor oficiale de informații sau contactarea celor care administrează spațiile de cazare.

Alte articole