11.5 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023
Array

Sezatoare la Helesteni. Satenii se intalnesc pentru a confectiona martisoare

Localnicii din Helesteni se vor intalni la o sezatoare, la sfarsitul saptamanii pentru confectionarea de martisoare. Este o traditie in comuna, care se organizeaza de ani de zile si la care participa atat prichindeii cat si adultii. Cele mai reusite obiecte vor fi premiate.

Centrul de zi din satul Harmaneasa va fi in sarbatoare in cursul zilei de vineri. Satenii se vor intalni la o sezatoare pentru confectionarea de martisoare. Elevii, profesorii si femeile din comuna vor face simbolul lunii martie din margele, matase sau diferite materiale.

martisoare helesteni

Totodata, copiii vor canta iar batranii vor spune legende din sat, asa cum se intampla la fiecare sezatoare. Anul trecut, doamna Eugenia, o batranica de 71 de ani a fost una dintre cele mai harnice localnice. A crosetat fara ochelari diferite broderii.

Cu martisoarele confectionate se va face o expozitie, iar cele mai frumoase vor fi premiate. Edilul comunei, Constantin Hira, a precizat ca isi doreste ca in viitorul apropiat, confectionarea martisorului sa intre in patrimonial UNESCO.

Mentionam ca sezatoarea este organizata in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow