21.4 C
Paşcani
marți, mai 30, 2023
Array

Sentinta surpriza intr-un mega-dosar de crima organizata

Mai multi tineri care au muncit in Grecia in ultimii ani au fost condamnati ieri de magistratii de la Tribunalul Iasi pentru comiterea infractiunii de inselaciune. Acestia au fost trimisi in judecata si pentru trafic de persoane, insa au fost achitati pentru aceasta infractiune. Povestea pe scurt este destul de simpla: dupa ce au ajuns in Grecia si au inceput sa munceasca, si-au adus cunostintele si consatenii in schimbul unor sume de bani. Multi dintre cei care au ajuns la munca in Grecia au spus ulterior ca au fost exploatati si ca nu li s-au oferit banii promisi in tara. George Ungureanu si Ionel Nistor au fost condamnati la trei ani de inchisoare cu suspendare fiecare, iar George Ungureanu a primit un an si 10 luni de inchisoare cu suspendare. Este prima condamnare de acest gen din ultimii ani de zile si pare a fi mai mult o greseala a instantei de judecata, pentru ca procurorii nu i-au acuzat pe cei trei de inselaciune. „Mie imi este neclar deoarece ei nu au fost trimisi in judecata pentru inselaciune, ci doar pentru infractiunea de trafic de persoane. Nu inteleg cum puteau fi condamnati pentru o infractiune pentru care parchetul nu i-a trimis in judecata. Pana in acest moment nu am vazut minuta sa vad daca a facut-o vreo extindere in timpul cercetarii judecatoresti pentru o eventuala infractiune de inselaciune”, a declarat avocatul Liviu Bran, aparatorul acuzatilor din acest dosar.

Au plecat in Grecia pe jos

Reporterii BUNå ZIUA IASI au atras atentia inca de la inceputul anului cu privire la situatia delicata din acest dosar. Zeci de ieseni au sperat ca vor merge in Grecia si se vor imbogati, insa dupa ce au ajuns acolo au constatat ca munca este prea grea, iar banii pe care unii dintre ei au reusit sa-i stranga i-au cheltuit pe tot felul de distractii. Ulterior, cand s-au intors acasa, fara niciun ban, au inceput sa spuna ca au fost exploatati de cei care i-au dus in Grecia si ca au muncit degeaba. Astfel, s-a ajuns la un dosar de toata frumusetea, iar oameni care n-au avut de-a face niciodata cu legea penala au fost pusi sub acuzare pentru fapte de crima organizata, respectiv trafic de persoane. Toti cei care sunt judecati in prezent in acest dosar au plecat in Grecia inainte ca Romania sa intre in Uniunea Europeana si au trecut prin chinuri si munci istovitoare pentru a ajunge acolo. Evident, au fost nevoiti sa treaca granita fraudulos, sa mearga pe jos, cu calauze etc. „Eu am plecat in Grecia prin anii 2000 si am muncit non-stop ca sa reusesc sa adun un ban. Am venit acasa prima data prin anul 2005, dupa ce aveam acte de munca legale acolo. Initial, am muncit fara acte, dupa care am reusit sa gasesc un angajator care sa-mi faca. In timp, am reusit sa-mi cumpar si o masina cu care am venit in tara. Cand au vazut ca ma descurc si ca fac bani acolo, cunostintele de la tara mi-au zis ca vor sa le duc acolo. M-am gandit sa mai fac un ban din transport pentru ca eu tot mergeam acolo. Ce rost avea sa merg cu masina goala cand puteam sa iau oameni care sa-mi plateasca? Era in jur de 200 euro cursa”, a declarat Ionel Nistor in fata instantei de judecata.

„Distractia era frumoasa, dar munca era grea”

Cei care au vrut sa mearga la munca in Grecia sunt din Gastesti, localitatea de domiciliu a acuzatilor, si din Pascani. Dupa ce au ajuns acolo, unii s-au acomodat si au facut bani, cu care si-au construit case in Romania si si-au cumparat masini scumpe, altii au ramas muritori de foame. „Eu m-am inteles cu ei sa-i duc acolo. Atat. Treaba lor cum s-au descurcat mai departe. Pe unii am incercat sa-i ajut si sa le gasesc locuri de munca, dar nu mai aveam eu treaba cu asta. Era treaba angajatorului. Oricum, majoritatea celor care au ajuns acolo, dupa ce s-au vazut cu bani, au inceput sa se distreze. S-au dus la mare, isi cumparau numai bauturi scumpe, si-au cumparat lanturi de aur si ghiuluri ca sa se dea mari… Pai, eu munceam de atatia ani acolo si tot nu-mi permiteam distractiile pe care ei si le-au permis. Distractia era frumoasa, dar munca era grea”, a precizat Ionel Nistor.

Sursa:bzi.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow