24.1 C
Paşcani
luni, iunie 5, 2023
Array

Senatorul Lazar solicita deblocarea legii pentru copiii autisti


Interventie politica in favoarea copiilor care sufera de autism. La inceputul acestei saptamani senatorul PSD Sorin Lazar a sustinut o declaratie politica in legatuura cu aplicarea legii 151 /2010, privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală.
Parlamentarul din Targu Frumos a atras atentia ca legea nu este functionala de mai bine de doi ani de zile pe motiv ca, nici pana acum, nu au fost publicate normele de aplicare si a cerut deblocarea ei . Dezbaterile pe aceasta tema au fost blocate atunci cand parintii au solicitat ca nu numai tratamentul medicamentos, ci si terapia, sa fie decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatatate.

,,Au trecut mai bine de 2 ani si nici pana la momentul actual nu avem normele prevăzute de art. 9 din Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, în care se reglementează faptul că „În termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu consultarea Colegiului Medicilor din România si a Colegiului Psihologilor din România, elaborează normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate „.
Consider că această situaţie care trenează de atâta timp afectează grav identificarea precoce, tratamentul, recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii şi funcţionării sociale a persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
În acest sens solicit si pe această cale luarea măsurilor necesare de către institutiile implicate astfel ca legea să poată fi aplicată….,,

se arata intr-un comunicat de presa transmis pe adresa redactiei noastre.

Mentionam ca in România, la fiecare şapte ore şi jumătate, se naşte un copil cu autism. Deşi aproximativ 30.000 de persoane suferă de o Tulburare din Spectrul Autismului (TSA), în ţara noastră persoanelor diagnosticate cu aceasta tulburare nu le mai este recunoscută boala odată cu împlinirea vârstei de 18 ani şi nu mai primesc niciun ajutor.

Orizont.info

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow