4.7 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

Senatorul Lazar cere finantare impotriva tratamentelor inumane si degradante

In cursul zilei de ieri senatorul Sorin Lazar a adresat o intrebare Ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu cu privire la sumele necesare înființării unui mecanism intern independent pentru prevenirea torturii şi tratamentelor inumane şi degradante.

,,La data de 24 septembrie 2003, România a semnat Protocolul opţional la Convenţia pentru prevenirea torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (Protocolul a fost adoptat la 18 decembrie 2002 în cadrul celei de-a cincizeci şi şaptea sesiuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite şi a intrat în vigoare la 22 iunie 2006).
Înfiinţarea unui mecanism intern independent pentru prevenirea torturii şi tratamentelor inumane şi degradante, constituie o cerinţă expresă cuprinsă în Protocolul opţional la Convenţia pentru prevenirea torturii (Partea a V-a a Protocolului Opţional). Potrivit prevederilor Protocolului, una dintre atribuţile mecanismului naţional de prevenire este de a menţine legătura cu Subcomitetul ONU de Prevenire a Torturii şi de a-i trimite acestuia informaţii. Protocolul Opţional stabileşte că Statele-Părţi vor asigura un grad corespunzător de independenţă instituţională în organizarea şi funcţionarea mecanismului naţional pentru prevenirea torturii.
Încă din anul 2009, din momentul adoptării Legii nr. 109 din 14 aprilie 2009 pentru ratificarea Protocolului opţional, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptată la New York la 10 decembrie 1984, publicată în Monitorul Oficial nr. 300 din 7 mai 2009, termenul pentru înfiinţarea şi funcţionarea mecanismului a fost stabilit pentru 14 iulie 2012. Pe lângă faptul că statul român a depăşit acest termen a mai cerut suplimentarea acestui termen cu trei ani pentru a indeplini această datorie, în loc de termenul uzual de doi ani. Comisia împotriva Torturii (CAT) a ONU a acceptat ca nou termen luna noiembrie 2014, iar Mecanismul Național ar trebui să funcționeze până la această dată.
În acest sens vă rog să îmi comunicați dacă în bugetul pentru anul viitor s-au prevăzut sumele necesare înființării unui mecanism intern independent pentru prevenirea torturii şi tratamentelor inumane şi degradante. Solicit raspuns oral si in scris.”

Alte articole

Ședință pentru amenajarea unei piste pentru biciclete în Hârlău

Ședință extraordinară vineri, 9 decembrie, în Hârlău. Aleșii locali...

Tradiții mironiste de Crăciun

C.P. Două evenimente care anunță sosirea Crăciunului sunt în...

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie, de la...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow