11.3 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Semnal de alarmă privind plata burselor elevilor din școlile pășcănene. Nu sunt fonduri suficiente

Semnal de alarmă în legătură cu plata burselor elevilor din școlile pascanene, pentru semestrul al doilea. În conturile unităților de învățământ au ajuns bani doar pentru ianuarie și o parte din februarie, iar pentru restul lunilor până la sfârșitul anului școlar, deocamdată nu sunt fonduri. Și nu sunt semnale că ar putea fi rezolvată această problemă până când elevii intră în vacanță.

Situația este confirmată de directorii de școli. La Colegiul Național Mihail Sadoveanu, sunt bani în conturi pentru plata burselor doar până la jumătatea lunii februarie.

La fel și la Liceul Teoretic Miron Costin, din zona Vale, a municipiului, școală unde sunt cei mai mulți elevi bursieri.

Problema este confirmată și de conducerea Colegiului Tehnic CF Unirea, de pe strada Ceferiștilor, dar și de alte unități de învățământ, atât din Pașcani cât și din alte localități.

Însă, dacă la unele școli, de exemplu, din Hârlău, au fost achitate bursele până în februarie a.c., atât cât a acoperit suma primită de la minister prin primărie, la Pașcani, abia din următoarele zile, elevii își vor primii banii pentru această perioada. Asta deoarece, școlile au fost înștiințate de municipalitate să mai aștepte pentru a primi suma suplimentară din bugetul local pentru majorarea burselor de merit, cu câte 50 de lei, de la 200 de lei la 250 lei. Suma totală acordată școlilor este de 300.000 de lei.

Rectificarea bugetară în acest sens a fost propusă în ședința din luna aprilie, însă proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat. Procedura a fost reluată în ședința de pe 17 mai, de această dată, cu succes. Astfel, că școlile din Pașcani vor începe acordarea burselor, atât cât sunt fonduri.

Situația a fost adusă și în atenția Inspectoratului Școlar Județean Iași, care a precizat pentru BIT TV următoarele aspecte:

Procedeul de stabilire a burselor include o estimare a bugetului realizată la nivelul Inspectoratelor Școlare Județene. Pe baza acestui necesar estimat la nivelul Ministerul Educației, Ministerul de Finanțe fundamentează Bugetul prin Legea Bugetului de Stat și transmite fondurile către UAT. Din datele pe care ale avem, banii din bugetul alocat ajung pentru plata burselor pe ianuarie, februarie și parțial pentru luna martie. Urmează că plățile să facă eșalonat în funcție de banii care vin trimestrial. Bursele pot fi plătite elevilor lunar, dar și cumulat pe mai multe luni, în funcție de sumele alocate. În ceea ce privește plățile pentru școlile din Hârlău, aproximativ 96% dintre fondurile alocate burselor au fost plătite elevilor” transmite ISJ Iași.

Menționăm că în școlile din Pașcani sunt circa 1700 de elevi bursieri, astfel: Liceul Teoretic Miron Costin – 659, Colegiul Național Mihail Sadoveanu – 418, Colegiul Tehnic CF Unirea – 106 burse, Liceul Tehnologic Nicolae Iorga – 102,  Liceul Tehnologic Mihai Busuioc – 131, iar la Școala Gimnazială Iordache Cantacuzino – 189. La școlile din suburbiile Gâștești și Lunca, sunt 61, respectiv, 49. Fiecare bursă de merit va fi 250 de lei, cea socială 200 de lei, iar cea de studiu de 150 de lei.

În unitățile de învățământ din Pașcani, plata burselor se face la sfârșitul fiecărui semestru, în timp ce la Hârlău, plata acestora se face lunar.

De precizat este faptul că un grup de parlamentari a inițiat în luna aprilie un proiect de lege pentru că bursele pentru învățământul preuniversitar și universitar să fie plătite elevilor la o dată fixă, lunar și în avans până pe 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă.

În expunerea de motive, se propune această modalitate pentru a îi sprijini pe elevi și studenți la începutul anului școlar/ universitar și a le asigura minimele resurse financiare pentru a-și putea achiziționa cele necesare pentru a studia.

Se propune că legea să între în vigoare de la 1 ianuarie 2023 “timp până la care Ministerul finanțelor Publice și Ministerul Educației vor informa autoritățile locale, instituțiile de învățământ, universitățile cu privire la noile termene de plata a burselor precum și cu privire la efectele neexecutării la termen a obligațiilor,” mai scrie în proiectul de lege.

Deocamdată, propunerea legislativă se află la Camera Deputaților, Senatul fiind cameră decizională.

Alte articole