12.2 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023
Array

Şeful Comisiei de Urbanism, abuz sau incompetenţă. Ce trebuie să facă investitorii în astfel de situaţii

Şeful Comisiei de Urbanism din Paşcani blochează fără nici un temei investiţiile în municipiu, cu rea credinţă sau din incompetenta.
Ieri, în cadrul unei şedinţe, consilierul PNL Claudiu Bodoasca  a votat împotriva construirii unui centru comercial în zona Vale, de 600 mp, între biserica de la scări şi Clubul Copiilor. Investiţia estimată la peste 200.000 de euro este blocată deoarece Comisia de Urbanism nu a avizat Planul Urbanistic Zonal, document care urma să fie supus şi avizării Consiliului Judeţean.
Bodoasca a motivat ca PUZ -ul nu poate fi aprobat deoarece ar contravine regulamentului urbanistic local şi investitia nu ar fi în interesul administraţiei locale. Mai mult, circulaţia rutieră ar fi blocată în acea zonă. Astfel, omul de afaceri a fost trimis la plimbare, fara nici un motiv.

În replică investitorul a explicat că municipalitatea va avea beneficii de pe urma acestei investiţii: comerţ civilizat pentru locuitorii din zonă, noi locuri de muncă, 10 locuri de parcare şi plata de taxe şi impozite la bugetul local, mult mai mari decât pentru un teren viran.
Consilierul păşcănean este contrazis şi de Consiliul Judeţean Iaşi. La solicitarea BIT TV specialiştii judeţului au explicat ce trebuie să facă un investitor pentru a putea obţine avizele necesare, chiar dacă prin Planul Urbanistic General sunt prevăzute anumite restricţii care pot fi modificate. El trebuie să solicite avizarea unui Plan Urbanistic Zonal, exact aşa cum a procedat societatea a cărei investiţie a fost blocată, apoi să ceară avizul comisiei de la Consiliul Judeţean.

’Persoana interesată trebuie să solicite Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Pașcani avizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui centru comercial.
Conform Planului Urbanistic General aprobat, destinația zonei este rezidențială (funcțiuni de locuire permise prin PUG). Așadar, prin Planul Urbanistic Zonal se solicită modificarea funcțiunilor permise prin Planul urbanistic General. Solicitarea se face în baza Legii 350/2001, articolul 32.
Prin PUZ pot fi aduse modificări la prevederile PUG conform Legii 350/2001. Pentru acest lucru este nevoie ca PUZ-ul să obțină avizul Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Pașcani, împreună cu alte avize sau studii prevăzute de lege.
Abia mai apoi solicitantul se adresează CJ pentru obținerea avizului unic. Cu toate acestea apoi se merge la CL pentru un proiect de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali privind aprobarea PUZ.
Comisia de Urbanism poate aviza sau poate respinge documentația în conformitate cu o serie de motivații înscrise în actul de avizare sau de respingere (trebuie solicitat acest act pentru a vedea care sunt motivele respingerii) „ explica purtatorul de cuvant al CJ Iasi.
Claudiu Bodoasca nu a răspuns apelurilor noastre telefonice pentru un punct de vedere.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow