18.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

Șefii E.ON, prinși de primarii din Iași. „Nu sunteţi doar emitenţi de facturi“. Pantazi nemultumit de debransari

Primarii din judeţ i-au luat la bani mă­runţi pe şefii E.ON. O întâlnire convocată de preşedintele Consiliului Judeţean, Ma­ricel Popa, a fost un bun prilej pentru edili să-şi arate nemulţumirile faţă de activitatea operatorului.
Primarii au reclamat frecventele întreruperi ale curentului electric, intervenţia lentă a E.ON în ceea ce priveşte problemele la iluminatul public din unele comune, imposibilitatea unor săteni din mai multe localităţi de a se racorda la sistemul de energie şi, nu în ultimul rând, punerea în pericol a unui proiect european de 2 milioane de euro.
Reprezentanţii companiei prezenţi la întâlnire au răspuns punctual la multe dintre sesizările prima­rilor, iar în cazul altor probleme ridicate şi-au declarat sprijinul în identificarea unor soluţii.
Cum să pierzi 2 milioane de euro
Una dintre sesizări a aparţinut primarului Ticu Simion, din comuna Ciohorăni. El a arătat ca are în implementare un proiect european integrat de 2 milioane euro, pe care riscă să-l piardă din cauza că E.ON nu oferă un aviz.
„Iniţial, E.ON a dat aviz pentru racordul la energie electrică a u­nui centru de zi pentru bătrâni, iar suma cuprinsă în proiect a fost de puţin peste 100.000 lei. Apoi, au spus că trebuie mo­dernizaţi 3 km de reţea, şi nu 1 km, iar suma a crescut la 500.000 lei. Primăria nu are aceşti bani, şi nu putem schimba amplasamentul centrului, pentru că am pierde proiectul“, a declarat Simion.
El a prezentat o soluţie a proiectantului prin realizarea unui racord în subteran, dar deocamdată nu are un răspuns ferm din partea E.ON.
„Înţelegem importanţa acestei probleme şi împreună vom găsi soluţii. Avem toată deschiderea în acest sens“, a fost răspunsul directorului de vânzări E.ON pe zona Est, Silvia Macedon.
Proiectul de la Ciohorăni mai prevede construirea unei grădiniţe, modernizarea a aproape 3 km de drum, achiziţia unei maşini de pompieri şi dotarea căminul cultural.
„Proiectul trebuie finalizat până la 1 iulie 2017“, a mai spus Simion.
Primar: „Nu sunteţi doar emitenţi de facturi“
La rândul lui, edilul din Aroneanu, Benone Moruzzi, a solicitat reprezentan­ţilor E.ON o mai bună comunicare cu primăriile din judeţ, astfel ca problemele punctuale care se ivesc să fie rezolvate în timp util.
„Nu sunteţi doar emitenţi de facturi“, a spus Moruzzi.
În replică, reprezentantul E.ON a susţinut că, pe viitor, se vor găsi soluţii astfel încât să existe mai multe persoane de contact pentru primării.
O altă problemă ridicată de Moruzzi, precum şi de alţi edili prezenţi la întâlnire, a vizat modul în care E.ON planifică investiţiile, şi a susţinut că ar trebui făcută e reevaluare şi o nouă prioritizare.
„Vă asigur că inclusiv până acum planificarea s-a făcut după criterii bine fundamentate în spate şi care, periodic, sunt revizuite“, a spus Silvia Macedon.
În schimb, primarul din Erbiceni a vorbit despre imposibilitatea unor săteni de a se racorda la energie electrică întrucât şi-au ridicat locuinţele fără autorizaţie de construire.
„Nu este doar cazul Erbiceni, ci şi al multor comune din judeţ. Ei plătesc taxe şi impozite la primărie, dar nu se pot racorda la energie electrică“, a precizat Ionel Lungu.
Şi de această dată reprezentanţii E.ON au spus că se poate ajunge la o soluţie, dar important este ca primăriile să conlucreze cu operatorul.
„Aşteptăm săptămâni întregi intervenţia E.ON“
Un alt reproş al primarilor a fost că extinderile de reţea care sunt făcute cu bani de la bugetele locale sunt date cu titlu gratuit către E.ON, dar, atunci când este vorba de preluarea iluminatului public de către o autoritate locală, aceasta trebuie să plă­tească.
„Modul acesta de preluare este prevăzut de lege, noi preluăm exploatarea şi mentenanţa, reţeaua rămâne în pro­prie­tatea autorităţii şi vă asigur că ex­ploatarea şi mentenanţa nu au costuri mici“, au răspuns reprezentanţii E.ON.
Tot legat de investiţii, primarul din Dobrovăţ, Cătălin Martinuş, a subliniat că reţeaua din comuna sa este învechită şi, prin urmare, au loc foarte des întreruperi de curent.
„Dacă la utilizatorii casnici intervenţia durează, de regulă, 24 de ore, în cazul iluminatului public aşteptăm săptămâni întregi. Timpii de intervenţie sunt catastrofali“, a men­ţionat edilul.
În replică, reprezentantul E.ON a precizat că situaţia va fi verificată punctual, iar Primăria Dobrovăţ va primi ulterior un răspuns concret.
O altă pro­blemă a ridicat şi primarul din Paşcani, Dumitru Pantazi, el făcând referire la faptul că debranşările sunt executate fără a oferi oamenilor explicaţii clare şi concrete, iar procedura de rebranşare este atât costisitoare, cât şi anevoioasă.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow