6.9 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Şefa de la achiziţii, cercetată disciplinar. Scandalul care blochează investiţiile la Pascani

 

Un scandal destul de complicat dintre conducerea Primăriei Paşcani şi şefa de la achiziţii publice, aduce, din nou, în lumina reflectoarelor un subiect care merită analizat cu atenţie: eficienta serviciilor şi funcţionarilor publici în raport cu agenda şi nevoile contribuabililor.
Atât actualul primar, Dumitru Pantazi cât şi fostul edil Grigore Craciunescu s-au plâns în repetate rânduri că nu pot face investiţiile în termenele planificate, nu din lipsa banilor ci a procedurilor de licitaţie greoaie dar mai ales a piedicilor puse de unii funcţionari publici.

Subiectul a ajuns şi în Consiliul Local dar nimeni nu a vrut să analize, cu atenţie, cauzele pentru deblocarea situaţiei să despartă motivaţiile politice de problemele care într-adevăr sunt. Aşa s-a ajuns că, de ani de zile, unele investiţii importante să fie amânate iar municipalitatea să aibă excedent bugetar, la sfârşitul anului, adică bani rămaşi necheltuiţi.

De ceva vreme acest conflict a devenit parcă un război personal între şefa de la achiziţii, şi administratorul public, alături de primarul municipiului.
Laura Pascu funcţionar public de 12 ani de zile la Compartimentul de Achiziţii Publice, este chemată în faţa Comisiei de disciplină pe motiv că ar refuza să respecte dispoziţiile edilului şi îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Acuzaţiile sunt făcute chiar de către şeful sau direct, administratorul public Gică Zanet.

“Conform Dispoziţiei de primar nr 952/24.03.2017, art 9 doamna Laura Pascu este obligata sa semneze referatele de necesitate pentru achiziţiile publice, pentru întocmirea planului anual de achiziţii. Referatul de necesitate face parte din procedură operaţională – Planificarea şi realizarea Programului Anual de Achizitii Publice procedura aprobată prin dispoziţia de primar 2262/17.11.2017. la întocmirea Planului anual de Achiziţii Publice nu a semnat majoritatea referatelor de necesitate.”

Fără referate de necesitate nu pot fi lansate procedurile de achiziţie sau licitaţie. Iată unul dintre motivele pentru care multe din investiţiile aprobate de consilieri bat pasul pe loc sau ajung să fie făcute cu mari întârzieri.

Mai mult, administratorul public al Primăriei o acuză pe şefa de la achiziţii de faptul că ar fi adus prejudicii serviciilor publice, prin publicarea unor informaţii cu caracter intern, inclusiv conturile de utilizator pe platforma de achiziţii publice, dar şi prin postarea unor mesaje denigratoare şi calomniatoare la adresa unor salariaţi ai Primăriei.

“Vă aduc la cunoştinţă faptul că doamna Pascu a făcut publice unele documente ale autorităţii publice locale care au caracter individual, acestea nefiind publice, către presa locală. De asemenea pe Facebook, doamna Pascu a distribuit mai multe postări în care a prezentat opinii personale referitoare la activităţile desfăşurate în Primăria Paşcani, dezvăluind informaţii la care are acces în calitate de funcţionar public al Primăriei, şi a indus în mod voit ideea de fraudă în activităţile desfăşurare de personalul Primăriei Paşcani. Consider că doamna Pascu Laura a adus atingere imaginii şi prestigiului autorităţii publice locale, prin punerea la dispoziţie a unor documente şi informaţii care nu au caracter public – dispoziţii de primar cu caracter individual şi printscreen-uri de pe computerul de la Compartimentul Achiziţii Publice pe care a făcut publice conturile de utilizator pe platforma SICAP. De asemenea prin exprimarea opiniilor personale, apreciind libertatea de exprimare a oricărei persoane, consider că a calomniat şi denigrat personalul din cadrul Primăriei Paşcani, inducând, constant, idea ca acestea nu ar fi capabile şi/sau că ar desfăşura activităţi îndoielnice şi care îmbracă forma unei infracţiuni, fără a avea vreun temei sau a prezenta dovezi clare în acest sens.”

Gică Zanet a cerut primarului cercetarea disciplinară şi sancţionarea Laurei Pascu şi pe motiv că ar fi lipsită de etică şi ar acţiona cu rea credinţă în demersurile pe care le face.

“Apreciez că doamna Laura Pascu a acţionat şi acţionează cu rea credinţă, în cunoştinţă de cauză, fiind lipsită de orice umbră a bunei credinţe şi refuza constant îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, fără motivaţie în acest sens. Vă aduc la cunoştinţă toate aceste aspect întrucât consider că acţiunile doamnei Pascu Laura sunt constant exagerate şi în totală opoziţie cu etica profesională de care trebuie să dea dovadă că funcţionar public, astfel cum aceasta este reglementată de lege” se arată în adresa administratorului public la care sunt anexate şi dovezi.

Sesizarea a ajuns la Comisia de Disciplina care a declanşat o anchetă administrativă. Audierea a fost stabilită pentru dată de 26 august de la ora 11.00, şefa de la achiziţii fiind invitată să prezinte, în apărare, explicaţii şi probe.

În mod surprinzător, Laura Pascu a cerut Comisiei să ţină cont, mai degrabă, de calitatea sa de avertizor de integritate, decât de cea de funcţionar public şi să beneficieze de prezumţia de bună credinţă, în loc să răspundă la acuzaţii. Conform legii avertizorul de integritate este un informator, o persoană care aduce la cunoştinţa publicului său autorităţilor activităţi imorale sau ilegale petrecute într-un departament guvernamental, o organizaţie publică sau privată ori o firmă. Ea a mai solicitat că la audiere să fie invitată şi presa precum şi un reprezentant al sindicatului salariaţilor din Primărie. Documentele au fost postate pe Facebook, în timpul orelor de serviciu, însoţite de următorul mesaj:

„În sfârşit, după aproape două luni am primit sesizarea făcută de dl. Primar către Comisia de Disciplină, ca urmare a referatului dlui Administrator public. Show must go on!”

Câteva ore mai târziu, tot pe Facebook, funcţionarul public a contestat şi atribuţiile din fişa postului modificată de curând şi a refuzat să o semneze. În mesajul său se arata următoarele:

„Din modelul de fişa de post propus spre semnare rezultă că totul a fost bine gândit de la început. Data primirii documentului spre semnare: 11 iulie 2018. Pentru că am refuzat semnarea, dacă nu sunt trecute toate prevederile de la art. 2 alin. (3) din HG 395/2016, nu am FP nici astăzi şi s-au emis toate celelalte acte administrative cu „excesul de putere” definit la art. 2 lit. n din Legea 554/2004 – Contenciosului administrativ.”

Mai exact Laura Pascu critică faptul că în platformă SEAP au acces informaticianul dar şi alţi funcţionari şi că aceştia se ocupă de licitaţie importante, prin dispoziţie de primar. O altă nemulţumire este că îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea administratorului public Gică Zanet, conform organigramei aprobată de consilierii locali.

De asemenea şefa de la achiziţii a contestat şi dispoziţia primarului prin care a primit ca responsabilitate să încarce cât mai repede în Sistemul Electronic de achiziţii publice trei investiţii importante: amenajarea noului cimitir până pe 15 august, amenajare Piaţa Vale până pe 6 septembrie şi modernizarea/reabilitarea unor străzi până pe data de 20 septembrie. Laura Pascu a motivat că nu ar avea toate documentele suport la dosar şi nici timpul necesar pentru rezolvarea acestei probleme deşi pentru piaţă şi asfaltarea străzilor termenul limită dat de primar expira după mai bine de o lună de zile.

Ea considera că responsabilitatea achiziţiilor publice ar trebui asumată de un grup de lucru ca la investiţiile din fonduri europene nu doar de o singură persoană. Asta deaorece funcţionarii răspund, adminsitrativ material şi penal pentru semnăturile date în timp ce primarul semnează doar pentru autenticitatea documentelor.

„În urma discuţiilor cu dl. Primar, am înţeles că nu are încredere în specialiştii din Primărie ci doar în dl. Administrator public şi în consultanţi. Consilierii achiziţii publice, fiind funcţionari publici răspund administrativ, civil şi penal conform art.240 şi 490 din Codul administrativ, pentru tot ceea ce semnează şi prin urmare trebuie să fie riguroşi. Primarul semnează doar pentru autenticitatea actelor. E de înţeles poziţia sa. Mă aştept deja şi la alte măsuri, cu ar fi desfiinţarea postului. Va fi, ceea ce va fi să fie. Dacă dl. Primar ar fi găsit timpul şi răbdarea necesară să asculte şi părerea experţilor în achiziţii publice (din anul 2010) cu experienţa de 12 ani în domeniul achiziţiilor, nu s-ar fi ajuns aici. De fapt eroarea provine tot de la acte administrative. Eu sunt numită coordonator de compartiment prin DISPOZIŢIE a primarului iar administratorul public ne coordonează în baza HCL 66/2015 pentru aprobarea organigramei. De aici este neînţelegerea privind responsabilitatea aplicării corecte a legii achiziţiilor. Funcţionar public sau Administrator public, asta e întrebarea.”

Din cauza acestor probleme, municipalitatea a apelat la firme de specialitate pentru pregătirea documentaţiei şi lansarea licitaţiilor la proiectle unde au fost încheiate contracte de finanţare din fonduri europene, cu termene limita de implementare. De această dată nu au mai apărut probleme şi întârzieri iar licitaţiile sunt în grafic.

Este şi motivul pentru care la nivelul Primăriei se discută dacă Compartimentul de achiziţii se mai justifică sau nu, iar serviciile să fie externalizare firmelor de specialitate procedura practicată de multe administraţii din ţară.

Precizăm că, până acum, nu au fost identificate, reclamate sau dovedite achiziţii sau licitaţii fraudate la Primăria Paşcani, conform precizarilor facute chiar de functionarul public cercetat disciplinar.  Laura Pascu a refuzat să răspundă dacă primarul sau administratorul public i-ar fi cerut sau ar fi solicitat unui alt funcţionar să aranjeze vreo achiziţie publică sau să favorizeze pe cineva anume.

Ea a precizat că va depune o sesizare la DNA pe motiv prin dispoziţia edilului şi alţi funcţionari sau societăţi de consultanţă au primit acces la sistemul de achiziţii publice pentru a demara procedurile de licitaţie în proiectele pe fonduri europene.

Până la urmă, tot scandalul pare să fie redus la acest aspect: şefa de la achiziţii este supărată că a pierdut controlul, că nu mai este singura persoană care să se ocupe de licitaţii şi că metodele găsite de Primărie pentru deblocarea procedurilor, ca să nu piardă fondurile europene, ar fi neregulamentare/ilegale.

Menţionăm că de-a lungul timpului, Laura Pascu a deschis cateva procese împotriva administraţiei locale, la Judecătoria Paşcani şi Tribunalul Iaşi pe probleme de fond funciar, pentru anularea unor dispoziţii de primar şi chiar a unor Hotărâri ale Consiliului Local, în unele cazuri fiind nemulţumită că are salariul prea mic. Aproape toate acţiunile au fost respinse de judecători. Reprezentantii Primariei Pascani au refuzat sa faca comentarii in acest caz.

Alte articole

MOVILA: Candidez la Consiliul Judeţean!

Astăzi, în prezenţa lui Eugen Tomac, Cătălin Drulă şi...

Președinte de ședință de la PNL, la propunerea PSD

Situație inedită in legislativul pascanean. Pentru ultimele sedinte pana...

Bani mulți pentru combustibil și pavele

Cu o lună jumătate inainte de alegerile locale, Primăria...

Explicații și soluții pentru furnizarea apei, fără întrerupere – VIDEO

Intâlnire importantă la Primăria Pașcani cu privire la furnizarea...