More

  Ședința extraordinara pentru salvarea RAGCL. Consilierii liberali s-au făcut de rușine cu o „soluție” ilegala

  Array

   

  Pierderile regiei pascanene de termoficare nu vor fi acoperite de la bugetul local. Proiectul propus de consilierii PNL nu a primit suficiente voturi pe motiv că ar fi ilegal. Dezbaterile au avut loc în cadrul unei ședințe extraordinare, astăzi începând cu oră 11.00. În schimb RAGCL va primi din bugetul public 400.000 lei subvenție la căldură, în avans, pentru achitarea facturilor la gaz.

  Liberalii pascaneni s-au făcut de rușine cu o inițiativă populistă dar ilegala, pentru a aduce pe linia de plutire regia locală de termoficare, cu bani din buzunarul contribuabililor. Ei au propus spre aprobare un proiect de hotărâre prin care pierderile din perioadă 2010-2015, descoperite și calculate acum, să fi achitate din buzunarul pascanenilor care nu sunt la sistemul centralizat de încălzire sau a celor care și-au achitat facturile la zi. Este vorba despre aproape 2 milioane de lei sumă rezultată din nemajorarea prețului energiei termice cu 5 procente după creșterea TVA de la 19 la 24%. Propunerea inițială a fost că finanțarea să fie obținută de la Guvern dar liberalii au admis că banii nu pot fi alocați decât de la bugetul local.

  În replică președintele de ședința, Vasile Haldan a precizat că, după majorarea TVA, conducerea societății trebuia să ajusteze prețul căldurii și că nu era nevoie de o hotărâre a Consiliului Local. Mai mult, consilierul PSD a arătat că regia și-a propus și a înregistrat profit în această perioadă și că din documentațiile prezentate nu a reieșit că ar fi fost nevoie de majorarea prețului.
  În același context, consilierul Sorin Olariu a cerut să fie ideintificati și trași la răspundere cei care au condus regia și au luat decizii greșite iar prejudiciul să le fîe imputat, nu să fi plătit din bugetul local. De asemenea el a întrebat de ce regia nu intră în reorganizare judiciară prin insolvență pentru a stopa penalitățile și a scăpa de presiunea creditorilor.
  Problemă a fost lămurită de directorul economic al Primăriei Pașcani. Economistă Angelica Labontu a precizat că nu se poate vorbi de o pierde invocând majorarea TVA-ului și că astfel de ajutoare trebuie, mai întâi, aprobate de Oficiul Concurenței și chiar de Uniunea Europeană. Mai mult chiar dacă s-ar face o astfel de plată din bugetul local, banii ar urmă să fie executati de cei care au blocat conturile regiei: PREST SERV APA, EON și Ministerul Finanțelor.

  Edilul municipiului a venit cu o altă propunere. El a spus că administrația locală va achita, în avans, subvenția la căldură, tot din bugetul local pentru că regia să aibă de unde să își plătească facturile restanțe la gaz. În același timp primarul Pascaniului a precizat că trebuie reanalizat prețul de producție , cel mai probabil din primăvara anului viitor, și să fie luată o decizie privind soartă regiei. Pantazi a arătat că alte regii din țara produc și energie elecrica și chiar aer rece pe perioadă verii și că sunt posibile astfel de investiții printr-un parteneriat public- privat.

  Directorul regiei a recunoscut că pierderile de 2 milioane de lei , dacă ar fi plătite de Primărie, ar ajunge la creditori. Nici plată în avans a subvenției la căldură nu ar fi o soluție pe termen lung pentru că RAGCL va rămâne din nou fără bani chiar în timpul iernii, din cauza datoriilor și a conturilor blocate.
  Și secretară Primăriei, Irina Jitaru a spus că proiectul propus de liberali nu corespunde din punct de vedere legal. Ea a precizat, încă de la începutul ședinței, că nu a dat viză de legalitate.

  În ciudă argumentelor prezentate liberalii au insistat să fie acoperite pierderile regiei cu bani din buzunarul pascanenilor și să fie sacrificate o serie de investiții. De asemenea au propus modificarea proiectului prin eliminarea precizărilor privind pierderile din cauza majorării TVA .

  În replică primarul Pantazi a spus că nu sunt bani la bugetul local pentru acoperirea pierderilor regiei și că în acest an administratia mai are de achitat 1,4 milioane de lei, titluri executorii pentru facturi neachitate de fostă adminsitratie.

  Până la urmă proiectul a fost respins cu nouă voturi pentru, din partea consilierilor din opoziție și nouă abțineri, din partea consilierilor PSD. Viceprimarita Gabriela Nedelcu nu a votat deoarece soțul ei este directorul regiei.

  Menționam că în acest an RAGCL a primit de la bugetul local peste 1,4 milioane de lei subvenție la căldură și urmează să mai primească în câteva zile încă 400.000 lei. Regia are datorii de peste 36 de milioane de lei dar are de încasat de la populație peste 5 milioane de lei facturi restanțe , aproape 1/3 din sume fiind prescrise. Nu au fost analizate cauzele și nici nu au fost luate măsuri suplimentare pentru încasare acestor debite, care care ar duce la deblocarea regiei.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Cum si-au impartit consilierii, locurile din comisii si CA-uri

  Legislativul pascanean si-a stabilit reprezentantii in conducerile institutiilor din subordine. Consilierii sau alti reprezentanti ai partidelor reprezentate, au fost desemnati prin vot secret in...

  În loc sa strângă câinii de pe străzi, primarul trimite Poliția sa ii verifice pe iubitorii de animale

  Strangerea cainlor fara stapan, de pe strazile municipiului Pascani, da batai de cap si actualei administratii locale. De la inceputul anului, doar cinci caini...

  Bilanțul polițiștilor ieșeni pentru anul trecut

  În urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi, din anul 2020, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici, s-au evidenţiat următoarele aspecte:   Pentru creşterea...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI