8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021

Sedinta de urgenta pentru un imprumut de 11 milioane de lei

Legislativul pascanean este convovat in sedinta extraordinara pe 17 septembrie de la ora 09.00. Pe ordinea de zi sunt trei proiecte de hotarare, toate initiate de primarul Marius Pintilie.

Primul dintre ele are ca obiect aprobarea contractarii unui imprumut de 11 milioane de lei de la Trezoreria Statului, de administratia locala.

Banii sunt necesari pentru finantarea lucrarilor de amenajare a noului cimitir al municipiului si modernizarea pietei agroalimentare din zona Vale Pascani, conform referatului de aprobare semnat de primarul Marius Pintilie.

Creditul urmeaza sa fie rambursat in maxim cinci ani de zile cu o dobanda de 1% până la 1,5%.

In momentul de fata serviciul datoriei publice a Pascaniului  este de 13, 2 milioane lei , anual intre 1,6 milioane lei si peste 2,5 milioane lei, pana in 2026.

De asemenea gradul de indatorare este in momentul de fata de 4,88% dar va creste pana la 7,62% in anul 2023 si va ajunge la 6,15% in anul 2026,  conform estimarilor specialistilor Primariei.

Municipalitatea mai are in derulare demersuri pentru inca un credit, de acesta data de la BCR, de 4 milioane de lei cu rambursare tot in cinci ani . Cererea aprobata de Consiliul Local a fost trimisa Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale si se asteapta avizul pana la sfarsitul acestei luni.

Conform reprezentanților Primăriei, prima tragere din împrumut ar fi planificată spre sfârștiul anului și ar urma să fie întrebuințată pentru realizarea lucrărilor din al doilea proiect de investiții de la Școala „Iordache Cantacuzino”.

Aceste imprumuturi sunt impovaratoare pentru pascaneni sustin unii reprezentanti ai legislativului local. Consilierii `Sorin Olariu si Gabriela Nedelcu sustin ca primarul ar fi trebuit sa atraga finantari guvernamentale sau comunitare nu sa apeleze la imprumuturi pentru realizarea investitiilot propuse, asa cum au promis in campania electorala. Precizarile au fost facute in cadrul emisiunii “Pulsul Zilei”.

De asemenea se solicita votul pentru aprobarea unor modificari la contractul privind delegarea serviciilor de deszapezire precum si pentru demolarea unei magazii de  la Scoala Fantanele in vederea amenajarii unui drum de acces catre noul cimitir al municipiului.

Mentionam ca Ordonanta de Urgenta care  reglementează posibilitatea accesării de către unităţile administrativ-teritoriale de împrumuturi de la Trezoreria statului, a fost aprobata inn luna iulie a.c.  Suma totală pusă la dispoziția primăriilor prin Trezorerie este de 630 milioane lei.

Ordinea de zi

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 11.000.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 83/2021 pentru unele măsuri fiscal – bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statuluiinițiator PINTILIE MARIUS – NICOLAE (Dezbatere)

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Actului adiţional nr. 2 la Contractul  nr. 23169/22.12.2020 privind delegarea de gestiune prin atribuire directă a activităților de curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora  pe timp de polei sau de îngheţ în Municipiul Pașcani încheiat între Municipiul Paşcani şi societatea S.C. CLP ECOSERV S.R.L.  inițiator PINTILIE MARIUS – NICOLAE (Dezbatere)

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind schimbarea destinației imobilelor C2-magazie cu o suprafață construită de 93 mp, C3-centrală termică cu o suprafață construită de 30 mp, C4-anexă WC cu o suprafață construită de 55 mp și C5-local școală cu o suprafață construită de 136,56 mp, din curtea Școlii „Ion Creangă”, în vederea casării, și a terenului aferent în suprafață de 1.271,05 mp , Nr. Cad. 64767, proprietatea publică a municipiului Pașcani, situate în str. Dragoș Vodă, nr. 59, municipiul Pașcani, jud. Iași, în scopul realizării unui drum de acces către cimitirul municipal Pașcani – Cartier Fântânele, Nr. Cad. 65511 și 65521  inițiator PINTILIE MARIUS – NICOLAE (Dezbatere)

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

O ora de bezna, pe unele strazi ale Pascaniului

Probleme cu iluminatul public in municipiul Pascani. Odata cu lasarea noptii, mai devreme decat acum cateva luni de zile, o parte din strazile municipiului stau in bezna aproape o ora, in fiecare seara. Situatia a fost sesizata mai ales in suburbiile municipiului dar si pe unele strazi din zona Garii. In cursul zilei de marti, de exemplu, luminile au fost aprinse in jurul orei 20.20, desi afara era intuneric. La fel s-a intamplat si saptamana trecuta, la ore diferite. //

Legislativul local, a treia sedinta extraordinara din acesta luna. Concursurile de table si scrabble, mai importante decât CA-urile școlilor

Legislativul pascanean se intruneste, din nou, in sedinta extrordinara, a treia din acesta luna. De acesta data dezbaterile vor avea loc online, la cererea primarului, fara nici o justificare, joi 23 septembrie de la ora 09.00 //

Primarii si prefectul, sedinte pentru rezolvarea problemelor de fond funciar. Blocajul de la Pascani, din cauza noului primar si a lipsei de personal

De aproape un an de zile nu a mai fost eliberat nici un titlu de proprietate pentru pascanenii care asteapta sa intre in posesia terenurilor confiscate de comunisti. Dosarele stau in asteptare la Comisia Locala de fond Funciar sau la cea judeteana, pentru clarificarea documentelor sau a procedurilor de punere in posesie. Nu au fost rezolvate nici macar cele cu hotarari judecatoresti definitive si executorii desi autoritatile locale sunt obligate si la pata de daune pentru intarzaiere. Aceleasi probeme sunt si la primariile comunale, de ani de zile, iar edilii au solicitat interventia autoritatilor judetene. Pentru clarificarea lor, prefectul judetului, Marian Grigoras a organizat o serie de intalniri cu primarii din judet, pe 22 septembrie a.c. in sala de sedinte de la Primaria Pascani //

Intalnire cu primarii pentru Autostrada A8, Tărgu Neamt – Iasi. Incep forajele geotehnice

Intalnire importanta in sala de sedinte a Consiliului Local din Pascani cu privire la stadiul de realizare...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI