18.6 C
Paşcani
miercuri, august 4, 2021
18.6 C
Paşcani
miercuri, august 4, 2021

ŞEDINŢA ATOP LA PAŞCANI – scurtă radiografie a ordinii publice în zona Paşcani. Cum functioneaza sistemul RoAlert – VIDEO

Întâlnire fără precedent la Primăria Paşcani, privind măsurile de ordine publică. Astăzi,  de la ora 10.00, în sala de şedinţă a Consiliului Local a avut loc şedinţa Autorităţii Judeţene de Ordine Publică, organism consultativ fără personalitate Juridică care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi.
La întâlnire au participat primarii din comunele din imprejurimile Pascaniului, reprezentanţi din cadrul Poliţiei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmerie şi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Pe ordinea de zi au fost trei probleme importate. Reprezentanţii ISU au prezentat un raport cu privire la stadiul avizării de securitate la incendiu a clădirilor în care funcţionează unităţile de învăţământ din judeţ. Conform datelor, din cele peste 300 de clădiri, doar 28% necesită avize de la ISU. La Paşcani doar patru clădiri folosite de şcoli nu au încă o astfel de autorizaţie. Este vorba despre sala de sport de la Colegiul Mihail Sadoveanu, şcoala şi grădiniţă din Gastesti şi şcoala din Sodomeni.

Al doilea punct de pe ordinea de zi a fost prezentarea sistemului RoAlert. Reprezentanţii ISU şi STS au explicat cu aplicaţia este folosită pentru distribuirea de mesaje din partea autorităţilor în situaţii de urgenţă.

De asemenea ei au precizat că RoAlert nu poate preveni populaţia inainte de  cutremure,  pe motiv că ele nu pot fi anticipate şi detectate decât cu câteva secunde înainte. Pe această temă au apărut numeroase întrebări şi comentarii, în ultimele zile,  după cutremurul care a avut loc duminică în judeţul Covasna.

Cel mai fierbinte subiect a fost cel cu privire la asigurarea ordinii şi liniştei publice în municipiul paşcani dar mai ales în comunele din judeţ.
Primarii s-au plâns de deficitul de poliţişti din mediul rural. De exemplu edilul din Todireşti a spus că în comuna pe care o reprezintă,  cetăţenii nu au unde să depună o plângere pentru postul de Poliţie este închis. El s-a plâns de activitatea agentului de Poliţie care este plecat în concediu şi că a a fost nevoit să închidă Primăria şi să trimită funcţionarii acasă din cauza unui scandalagiu.

Un alt primar, cel din comună Heleşteni a vorbit despre nevoia reabilitării sediilor posturilor de Poliţie din mediul rural.

În acelaşi context reprezentantul societăţii civile, generalul în rezervă Ştefan Alexa a cerut primarilor din comune să înfiinţeze şi să finanţeze Serviciul de Poliţie Locală.

Şedinţa  a fost fost prezidata de consilierul judeţean Marius Osfaficiuc. El a cerut explicaţii reprezentanţilor Poliţiei despre transportatorii care îşi desfăşoară activitatea în mod ilegal atât pe traseele judeţene cât şi în activitatea de taximetrie din Paşcani.

Este foarte posibil ca ATOP să organizeze şi alte şedinţe de lucru la Paşcani. Asta deoarece în municipiu,  dar mai ales comunele din împrejurimi sunt multe probleme de rezolvat. Este concluzia la care au ajuns o parte din membri cât şi primarii. Pe agenda de lucru pot fi puse în discuţie şi subiecte sau probleme propuse de cetăţeni. Ele pot fi aduse la cunoştinţa autorităţii în scris sau telefonic la Consiliul Judeţean Iaşi.

ȘEDINȚĂ ATOP LA PAȘCANI: DESPRE ORDINEA PUBLICĂ ȘI SISTEMUL DE ALERTĂ ÎN SITUAȚII DE URGENȚĂ

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
ploaie ușoară
18.6 ° C
19.5 °
17.8 °
77 %
1.1kmh
1 %
mie
30 °
joi
34 °
vin
28 °
sâm
25 °
Dum
21 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI