17.3 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023
Array

Seceta scumpeşte branza in pietele pascanene

Din cauza secetei care a compromis producţiile de grâu, porumb şi lucernă, preţul nutreţului pentru animale s-a dublat. Din acest motiv, spun fermierii, românii vor găsi în galantare carne, brânzeturi şi lapte mai scumpe cu cel puţin 20 de procente.

În ultima lună preţul nutreţului pentru animale s-a dublat iar producătorii oferă şi explicaţia: din cauza secetei, producţiile de grâu, porumb şi lucernă au fost compromise.

Pentru că animalele au dat tot mai puţin lapte, in perioada de vreme calda, producătorii spun că nu mai pot ţine de preţ.  Însă nimeni nu afirmă că va ieftini brânza, odată ce vremea va reveni la normal.

Ciobanii spun că, în alţi ani, obţineau de la oi cantităţi duble de lapte, faţă de perioada curenta, când animalele nu mai au ce să mănânce, din cauza secetei.

 

Datorita faptului ca, materia lor primă a scăzut la jumătate, ciobanii au crescut deja preţul la brânză, cu pana la 3 lei pe kilogram. In pietele pascanene pretul unui kilogram de cas de vaca ajunge pana la 13 lei, cascaval 21 de lei, cas amestec 17 lei, smantana 12 lei.

 

Pana in ianuarie e posibil ca preturile sa creasca si pana la 40 %  sau sa nu mai fie deloc.

Alte articole