17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022

Seceta a uscat o treime din județ. Restrictii draconice la alimentarea cu apa in mai multe localitati

Pe parcursul lunii iulie, mai mult de o treime din suprafața agricolă a județului a fost raportată ca fiind calamitată de secetă. Potrivit prefectului Bogdan Cojocaru, totalul suprafețelor cultivate pentru care vor fi solicitate despăgubiri a depășit zilele acestea 95 de mii de hectare. Raportările sunt realizate de către reprezentanții primăriilor și sunt transmise către comisia stabilită în acest sens În județ, culturile agricole acoperă aproximativ 270 de mii de hectare.

De remarcat că 11 mii de hectare sunt afectate 100 la sută. Prefectul a remarcat că cea mai mare parte a acestora sunt în zona din centrul județului unde ApaVital a impus restricții severe. Amintim că directorul societății de apă avertiza cu două luni în urmă că, în sezonul cald, ApaVital se transformă în „sursă de irigații”.

Termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică sunt 1 august (inclusiv), pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și 15 noiembrie 2022, pentru celelalte culturi agricole. Procesele-verbale vor fi întocmite până pe 15 august, respectiv 30 noiembrie, iar rapoartele de sinteză trebuie să fie gata după încă 15 zile, 30 august, respectiv 15 decembrie 2022.

La sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații în zona Iașului, dar în niciun caz nu pe măsura deficitului de apă din sol.

Așa cum am mai relatat, zeci de localități din mai multe comune din județ sunt în continuare în regim strict de alimentare cu apă: Bârnova, Belcești, Coarnele Caprei, Deleni, Fântânele, Focuri, Gropnița, Movileni, Plugari, Probota, Românești, Șipote, Trifești și Vlădeni, până pe 31 iulie inclusiv, iar Lespezi și Tătăruși, până pe 31 august. ApaVital invocă necesitatea refacerii rezervelor de apă și solicită localnicilor consumarea rațională a apei.

Restricțiile sunt impuse diferit, astfel:

  • Lespezi va avea apă în intervalele orare 5-10 și 19-23
  • Tătăruși, între 18-8 (în localitățile Tătăruși, Uda și Pietrosu)
  • Bârnova 5-9 și 18-22 (Pietrăria și Păun)
  • Movileni (satele Movileni, Potângeni, Larga Jijia și Iepureni) și Românești (satele Românești, Avântu și Ursoaia) 7-12 și 17-22
  • Belcești (Munteni, Satu Nou, Ruși, Ulmi și Liteni), Coarnele Caprei (localitățile Coarnele Caprei și Arama), Deleni (satele Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia și Maxut), Focuri și Gropnița (Mălăiești, Gropnița, Forăști, Bulbucani, Sîngeri și Săveni), doar între orele 8-10 și 18-21
  • Fântânele, Plugari, Probota, Șipote, Trifești și Vlădeni vor avea apă pe tot parcursul zilei, între orele 6-22.

Restricțiile nu afectează municipiul Iași, care beneficiază de mai multe surse de apă.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow