More

  Seară de poveste la Sodomeni. Sunteți așteptați la Festivalului de Film de pe Fericirii – FOTO

  Array

  Seară de poveste la Sodomeni. Sunteți așteptați la Festivalului de Film de pe Fericirii

  Într-un decor de poveste, zeci de persoane curioase au spus prezent la prima ediție a Festivalului de Film organziat pe strada Fericirii din Pașcani. Ingredientele au fost perfecte pentru o seara care să rămână întipărită în memoria celor care au reușit să ajungă. Cert este că organziatorul, o asociație care promovează cultura și tradițiile țigănești, promite la sfârșitul acestei săptămâni încă o seară de neuitat.

  Strada Fericirii din suburbia Sodomeni a fost gazda unui eveniment inedit. Câțiva tineri din Franța, voluntari la Asociația Gipsy Eye, alături de alți adolescenți din oraș au reușit să organizeze un Festival de Film. Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a câtorva ore, în curtea viitorului centru al asociației. Acolo, în loc de scaune sau bănci au fost puși baloți de paie, iar ecranul a fost un cearșaf mare alb agățat pe doi piloni de ciment. Fotografii cu acțiunile pe care le-au organziat au fost agățate peste tot, de la garduri până la copaci. De asemenea, s-au amenajate locuri de unde se putea servi răcoritoare și sandwichuri.

  Startul a fost dat puțin după ora 19.00 cu dansuri țigănești, făcute de membrii trupei Gipsy Eye.

  A urmat apoi membrii trupei de teatru “Fenomenalii” a Liceului “Miron Costin” și vizionarea filmului “Trapped by law” de Sami Mustafa (Kosovo, 2016). Seara s-a încheiat cu discuții libere și pozitive despre filmul difuzat, împreună cu invitații.

  Cu acest eveniment se dorește promovarea culturii țigănești și a tinerilor din această comunitate, diversitatea interculturală și dialogul, înțelegere la nivel local, între romi și restul populație, dar și stabilirea unui eveniment cultural într-un loc cu posibiltăți reduse.

  Următorul eveniment este organizat vinerea viitoare, 22 iulie.

  Program:
  18h45 > Deschiderea
  19h15 > Muzică « Elena si Petru »
  20h00 > Trupa de teatru « Millo » a liceului Mihail Sadoveanu
  22h00 > «Magazine video» din asociația Paroles de Roms « Et après on verra » de Arnaud Bamana și Gabrielle Courty (Franța 2015-2016)
  23h30 > Discuții libere și pozitive despre film difuzat împreună cu invitații
  00h30 > Închiderea

  Volunatrii din organizația  Gipsy Eye lucrează într-o școală din satul Cozmești, comuna Stolniceni Prăjescu, cu copii care se confrunta cu situații dificile, ajutându-i la învățătură și prin stabilirea activităților de educație non-formală.

  Gipsy Eye găzduiește mai mulți voluntari europeni care lucrează în școală și susțin activitățile asociației.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Un consilier a demisionat din comisii, in semn de protest

  Lectie usturatoare din partea unui consilier local. Sorin Olariu de la PMP a demisioanat din trei comisii tehnice, unde legislativul local are reprezentanti, pentru...

  Dar din dar, pentru sănătate. Părinții Nicoletei au donat pentru Mateo, un copilaș operat pe creier

  Gest impresionant din partea familiei Nicoletei, adolescenta din Pascani diagnosticata cu o boala grava. Parintii fetei au donat 1.000 de euro din donatiile primite...

  Pașcaniul se împrumută pentru investiții, cu acordul tuturor consilierilor

  Municipiul Pascani se imprumuta cu 4 milioane de lei pentru confinantarea unor investitii din fonduri europene mostenite de la fosta administratie. Pe ordinea de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI