5.2 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Se reduce TVA-ul din iunie?

Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat la Ministerul Agriculturii. Potrivit premierului, după această reducere din luna iunie a unei taxe, de la 1 ianuarie 2016 vor fi aplicate oricum, simultan, prevederile proiectului noului Cod Fiscal, şi anume cota standard TVA de 20% şi TVA de 9% la alimente. El a afirmat iniţial că „99% putem reduce TVA din aprilie”, dar că mai trebuie avute ultime negocieri cu instituţiile financiare internaţionale. „E 25 martie, avem o imagine extrem de clară a încasărilor la buget pentru primul trimestru. Asta înseamnă că putem 99% – păstrez acel 1% care nu ţine de partea economică, ci de negocierea noastră politică cu instituţiile financiare – să aplicăm o măsură de reducere a TVA chiar din luna aprilie”, a spus Ponta.

Comunicările anterioare ale Ministerului de Finanţe îl contrazic pe Ponta. Instituţia a comunicat în urmă cu o săptămână, când a fost vehiculată varianta reducerii TVA la 20% din luna mai, că nu există o astfel de iniţiativă şi că o măsură de acest tip trebuie anunţată „cu suficient timp înainte” pentru ca firmele să îşi poată efectua toate procedurile contabile. Ulterior, la solicitările presei pentru a clarifica, Ponta a precizat că în aprilie va fi luată decizia pentru ca TVA să fie redusă mai devreme cu şase luni faţă de termenul stabilit iniţial, de 1 ianuarie 2016, şi anume din luna iunie a acestui an. „Avem datele pe primul trimestru, care sunt extrem de pozitive legate de încasări la buget, şi putem în mod real – 99% am spus pentru că trebuie să discutăm cu instituţiile financiare internaţionale, să le arătăm aceste date – să devansăm faţă de 1 ianuarie, când intră în vigoare tot Codul Fiscal, o măsură legată de reducerea TVA, dar nu putem să le facem pe amândouă, adică şi de la 24 la 20 tot TVA-ul, şi de la cât este acum la 9% pentru produsele agricole.

Putem doar una dintre ele, ca să nu riscăm şi să avem vreun dezechilibru bugetar. Până pe 15 aprilie, facem o analiză şi atunci decidem care din cele două măsuri, anticipate faţă de 1 ianuarie – pentru că la 1 ianuarie, prin Codul Fiscal, amândouă vor intra în vigoare – este mai utilă pentru dezvoltare şi ca semnal. Dacă o adoptăm în aprilie, cred că din 1 iunie se aplică”, a spus Ponta. Proiectul Codului Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, şi la 18%, începând cu 2018. În acelaşi timp, lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii, relevă proiectul actualizat de Cod Fiscal.

Reducerea CAS a fost amânată

Pe de altă parte, cotele de contribuţii de asigurări sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, şi la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nu vor mai scădea din ianuarie 2017, cum era prevăzut în proiectul din luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018, conform noului proiect prezentat miercuri de Guvern. În proiectul prezentat în urmă cu o lună, reducerea acestor contribuţii de asigurări sociale era prevăzută să fie aplicată începând cu anul 2017. În noul proiect, prezentat, miercuri, de Guvern, termenul pentru reducerea contribuţiilor este ianuarie 2018. Documentul menţine celelalte prevederi, şi anume introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri, majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începând cu 1 ianuarie 2016.

Sursa: Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow