15.2 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022
Array

Se inchide apa, bloc cu bloc. Primaria vrea ca Prest Serv Apa sa preia citirea si incasarea consumurilor de la Apa Vital

Pascanenii au inceput noul an cu spaima ca vor ramane fara apa la robinete. Este vorba despre mii de familii care locuiesc la bloc si care nu si-au achitat consumurile din iulie 2014 si pana acum, din lipsa contractelor si facturilor de furnizare a apei. Administratia locala incearca sa rezolve acesta problema prin intermediul operatorului local, intalnirea fiind programata in cursul zilei de miercuri. De cealalta parte Apa Vital confirma ca incepand de zilele urmatoare blocurile cu datorii vor fi debransate, pe rand, de la reteaua de apa.

In scarile de bloc au fost deja distribuite astfel de notificari de plata. Operatorul iesean a afisat si consumurile inregistrate la apomentrele de la intrarea in scarile de bloc precum si sumele individuale de plata, nu in functie de consumul fiecaruia ci in sistem pausal. Apa Vital sustine ca s-a recurs la aceasta metoda in scopul actionarii in instanta si doar acolo unde reprezentantii asociatiilor sau a scarilor de bloc nu au citit apometrele individuale si nu au impartit diferente sau pierderile de apa. Daca aceste cifre vor fi raportate sumele de plata ar urma sa fie modificate in consecinta.

Cei care vor sa isi achite consumurile nu o pot face fara un reprezentant de scara care sa incheie un contract cu furnizorul de servicii, sustin cei de la Apa Vital. Avand in vedere ca legislativul pascanean a votat pentru anularea delegarii serviciilor de apa si canalizare catre operatorul iesean este vorba despre un contract provizoriu pe baza caruia vor fi incasate consumurile de apa din iulie 2014 si pana acum. Apoi va fi emisa factura iar reprezentantul scarii va trebui sa o achite. In caz contrar apa va fi inchisa, spun cei de la Iasi. Suma care este de recuperat depaseste 1, 6 milioane de lei.
Avand in vedere posibilile consecinte tot mai multi pascaneni au inteles ca nu pot consuma apa fara sa o plateasca. Ei au preferat sa incheie contracte cu operatorul iesean si sa isi achite facturile, decat sa ramana fara apa. In acesta situatie se afla aproape un sfert din populatia de la bloc iar numarul lor a inceput sa creasca de la sfarsitul anului trecut. Pana acum 66 de scari de bloc din cele 306 au incheiat astfel de contracte.
Altii insa refuza sa gaseasca o solutie sau asteapta sa vada cum vor evolua lucrurile. Unii spun ca nu trebuie sa plateasca apa pentru ca nu au contract altii nu vor sau nu pot sa isi desemneze un reprezentat.
In replica cei de la Apa Vital spun ca nici un pascanean dintre cei care au consumat apa nu scapa fara sa o plateasca si ca cei care refuza vor fi actionati in judetata.
De cealalta parte administratia locala cauta o solutie de compromis. O intalnire pe aceasta tema este programata miercuri cu reprezentantii operatorului iesean si cel pascanean. Primaria vrea ca Prest Serv Apa sa isi asume responsabilitatea facturarii, incasarii si platii acestor datorii, la pretul apei de la Iasi, in timp si fara ca serviciile sa fie intrerupte.
In replica noul director de la Prest Serv Apa din Pascani spune ca o astfel de solutie ar fi imposibil de aplicat si ca ar inrautati si mai mult situatia financiara a societatii pentru ca nu exista nici o garantie ca restantele vor fi incasate iar Primaria trebuie sa plateasca acest serviciu. Mai mult operatorul iesean are de achitat peste 2 mil de lei pentru serviciile de epurare catre societatea din Pascani si refuza in continuare sa incheie un contract pentru furnizarea acestor servicii.

Mentionam ca situatia este si mai complicata in contextul in care administratia locala nu a gasit, nici pana acum, o solutie pentru delegarea serviciilor de apa si canalizare operatorului pascanean. Consiliul Local ar fi trebui sa se intruneasca de urgenta la sfarsitul anului trecut pentru rezolvare acestei probleme dar sedinta nu a mai avut loc din cauza secretarului, spune primarul, care nu a gasit inca o solutie legala pentru evitarea licitatiei si incredintarea directa a serviciilor de apa si canalizare.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Amenzile pentru cruzimea faţă de animale, triple

Amenzile pentru cazurile de cruzime faţă de animale, triple...

ANALIZĂ LA RECE – Impozit progresiv versus cotă fixă. Explicațiile unui cunoscut analist economic ieşean

Discuţiile de pe holurile Palatului Parlamentului privind introducerea impozitării...

O ucraineancă s-a răsturnat cu masina la Strunga

O soferiță din Ucraina care conducea un autoturism Honda...Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow