7.4 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Se aşterne consensul peste judeţ? Cum se reflectă alianţa PNL-PSD la ţară?

Cum se va reflecta înţelegerea dintre liberali şi social-democraţi pe plan local? „Încă nu vorbim despre funcţii”, ne-a spus Maricel Popa la sfârşitul săptămânii trecute. Cealaltă parte a alianţei, cea liberală, pare concentrată, la fel, mai degrabă pe programul de guvernare. Cel puţin declarativ.

În oraşele şi comunele din judeţ, consiliile locale resimt diferit constituirea alianţei PNL-PSD la nivel central. În Tătăruşi, de exemplu, unde 13 consilieri sunt de la PSD, iar ceilalţi doi, de la PNL, nu mai contează ce vrea Bucureştiul. Sau la Podu Iloaiei, unde 11 aleşi din cei 17 membri ai Consiliului Local sunt liberali. Alţi 5 vin de la PSD. Aleşii PNL stau la fel de confortabil la Tomeşti, la Miroslava, la Holboca şi la Popricani, precum stau cei de la PSD la Ciurea – ca să ne referim doar la comunele suburbane Iaşului.

La Rediu, coaliţia funcţionează deja de mai mult timp, împotriva celor şase consilieri USR în particular, şi a comunităţii în general. Aici, boicoturile şedinţelor Consiliului Local se ţin lanţ. Şi la Movileni cei patru aleşi social-democraţi împreună cu cei trei liberali ar avea majoritatea.

Marea împăcare – sau USL 2.0, cum i se mai spune – s-ar vedea cel mai bine la Schitu Duca, unde fostul şi actualul primar erau până nu demult la cuţite. N-au mai fost tensiuni de ceva vreme, ne-a spus Mihai Mihalache, PSD, care nu scăpa niciun prilej să-l taxeze pe succesorul său, Grigore Corciovă, PNL. „Nu te poţi opune pe plan local. Respect decizia partidului”, a adăugat fostul primar, altminteri unul dintre cei mai vocali edili din judeţ. La Schitu, cei cinci liberali şi cei trei social-democraţi ar stabili un consens deplin în consiliul din care fac parte 13 membri.

La Mirceşti, cei şase consilieri PNL l-au cooptat deja pe singurul consilieri PSD, împotriva celorlalţi şase aleşi de la USR.

Ceva mai complicată era situaţia în Consiliul Local Paşcani: aici sunt 8 consilieri liberali şi 8 de la PSD, plus încă 3 de la alte formaţiuni politice. Însă primarul Marius Pintilie are alte calcule înaintea celor făcute la Bucureşti. „Optica e diferită pentru mine. Eu am o problemă pe interes local, iar dacă pe celaşi subiect sunt păreri bune indiferent de culoarea politică a celor care le fac, ele trebuie aplicate şi mers mai departe cu ele”, ne-a spus el. Primarul Paşcaniului a motivat că în 2020 au fost două tipuri de alegeri separate: „Ce s-a votat la alegerile locale din 2020, din punctul meu de vedere, trebuie să rămână valabil, iar dacă sunt proiecte comune indiferent de culoarea politică, putem să tragem toţi la aceeaşi căruţă”. „Nu poate fi luată o logică de pe plan local şi aplicată la nivel naţional sau invers”, a conchis primarul municipiului de pe Siret.

sursa zdi

Alte articole