13.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Se anunță un „baby boom” în România. Sociologii spun că este un curent trecător

Cât au stat închiși în casă din cauza pandemiei, românii au avut timp să se întrebe ce își doresc cu adevărat de la viață.

Unii au vrut să devină părinți, după cum arată numărul bebelușilor născuți în luna martie, în creștere față de perioada similară a anului trecut.

Dacă și în lunile următoare se vor naște mai mulți copii am putea asista la așa numitul fenomen ”baby boom”. Este însă un curent trecător, spun sociologii, care cred că odată cu terminarea pandemiei, lucurile vor reveni la normal.

În luna martie s-au născut cu 1.749 mai mulţi copii faţă de aceeaşi lună din 2020. Datele Institutului Naţional de Statistică arată creşteri şi de la o lună la alta. Iată ce explicaţii au sociologii:

Gelu Duminică, sociolog: ”Timpul mai mult petrecut acasă, era de aşteptat, plus nesiguranţa, generată de starea de criză care aduce cu sine o creştere a natalităţii”.

Gabriel Diaconu, psihiatru: “Este încurajator, deocamdată pare că influenţa pandemică n-a fost doar nefastă sau morbidă şi pe undeva a şi ajutat uni oameni să îşi învingă ezitările sau ambivalența”.

Pandemia i-a făcut, aşadar, pe români să fie mai atenți și mai preocupați de viața de cuplu. Anca are 24 de ani şi a rămas însărcinată în această perioadă.

Anca, viitoare mămică: “Pot să spun că a fost o chestie plănuită. Acum pandemia pentru noi nu e un impediment numai în ideea în care îmi pare rău că nu poate să fie şi soţul la prezent la controale, să se bucure de momentul acesta”.

Această creştere a natalităţii vine după ce în 2020 s-au înregistrat cele mai puţine naşteri din ultimii 53 de ani. Astfel de creşteri au mai fost constatate în istorie, de obicei după momente tragice: războaie mondiale, pandemii sau dezastre naturale.

Gelu Duminică: “Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Nu va ţine foarte mult, iar principala problemă pe care România o are la nivel macro economic este echilibrul demografic. Din cauza condiţiilor specifice dorinţa a fost mai mare, însă va fi estomapată foarte curând din aceleaşi motive ca înainte de pandemie. Calitatea vieţii, într-un singur cuvânt. Tot ce înseamnă bunăstare, infrastructură, educaţie”.

O creştere a natalităţii este aşteptată şi în Marea Britanie, unde se înregistrează cel mai mare număr de femei însărcinate din ultimii 5 ani. Potrivit datelor Serviciului Național Britanic, încă din septembrie 2020 numărul vizitelor prenatale la clinicile specializate a crescut cu 6,8% procente față de anul 2019.

Sursa Stirile Pro TV

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI