27.1 C
Paşcani
luni, august 8, 2022
Array

Şcolile, păzite mai ceva ca puşcăriile. Cât de mare este gradul de violenţă în rândul elevilor?

Cât de bine păzite sunt şcolile şi elevii din Paşcani? Este sau nu nevoie de pază suplimentară, adică de gardieni, pe lângă paznicii, profesorii şi elevii de serviciu şi zecile de camere de luat vederi? Mai sunt nevoie sau nu de investiţii suplimentare,pentru siguranta elevilor?
Reporterii BIT TV au încercat astăzi să afle aceste răspunsuri, la faţa locului. De exemplu la Colegiul CF Unirea sunt angajaţi patru paznici care îşi desfăşoară activitatea prin rotaţie. Întreaga activitate a şcolii este monitorizată şi de profesorii şi elevii de serviciu, dar şi de 21 de camere de supraveghere, 14 în şcoala iar 7 pe exterior.Pe lângă aceste măsuri a mai fost angajat un agent de pază care patrulează pe holuri mai ales în pauze, căci la ore elevii sunt supravegheaţi de profesori.

La Colegiul Sadoveanu sunt trei paznici şi doi agenţi de pază si 16 camere de supraveghere precum si  cate 3 elevi si un profesor de serviciu.  Cea mai bine păzită unitate de învăţământ din Paşcani pare să fie Liceul Miron Costin unde au fost amplasate 38 de cameră de supraveghere. Cu toate asta sunt angajaţi 3 paznici pe statul de plată al institutiei şi încă un agent privat plătit de părinţi.

Şi a Liceul Mihail Busuioc sunt amplasate 16 camere de supraveghere iar institutia este păzită tot de 3 salariaţi, profesorii şi elevii de serviciu. Cu toate acestea părinţii sunt puşi la plata pentru angajarea unui agent privat care să patruleze pe holuri.

La Liceul Nicolae Iorga sunt amplasate 8 camere de supraveghere dar nu ar fi suficiente. Şi aici sunt trei paznici angajaţi şi deocamdată nici un guardian.

Singura şcoală unde nu sunt camera de supraveghere este Şcoala Iordache Cantacuzino. Clădirile sunt păzite de 5 paznici iar elevii de un gardian şi profesorii de serviciu.

Menţionăm că monitorizarea camerelor de supraveghere se face, de regulă, din cancelarie, de către profesori iar atunci cand este cazul, pot solicita interventia politistilor, prin numarul de urgente 112.  Consilierii liberali au propus spre aprobare un proiect de hotărâre pentru achiziţionarea şi montarea de cameră de luat vederi, introducerea sistemelor de monitorizare şi angajare de agenţi privaţi de pază. Deocamdată nu există nici un studiu de oportunitate din care să reiese gradul de violenţă din şcoli şi prin urmare necesitatea unor măsuri suplimentare de pază. Motivul principal pentru care se apelează la serviciile agenţilor privaţi de pază ar fi ca ei poartă uniformă şi o minimă dotare pentru o eventuală intervenţie şi că, prin urmare ar avea şi autoritatea necesară în faţa elevilor. Inspectoratul Şcolar Iaşi a precizat că plata lor se poate face direct de către şcoli, nu de părinţi aşa cum se întâmplă acum, dacă este o aprobare în acest sens, din partea Consiliilor de Administratie.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow