10.4 C
Paşcani
duminică, aprilie 2, 2023
Array

Scolile din Lespezi di Halaucesti implicate în afacerea de 30 de milioane euro a lui Ghiţă

Ultimele dezvăluiri ale procurorilor anticorupţie arată cum familia deputatului Sebastian Ghiţă a fost implicată în proiectul cu fonduri europene la preţuri umflate desfăşurat în 78 de şcoli din judeţul Iaşi. La sfârşitul lunii noiembrie, „Ziarul de Iaşi“ a publicat o anchetă jurnalistică în care arăta, solicitând şi părerile unor specialişti IT, cum proiectul „Internet în şcoala ta“, în valoare de 120 milioane lei, fără TVA, a avut costuri de execuţie chiar şi triple faţă de valorile din contractele publice.

Proiectul „Internet în şcoala ta“ a urmărit conectarea a aproximativ 2.500 de şcoli din România la internet cu fonduri europene şi a ridicat semne serioase de întrebare încă de la început, când câştigător al licitaţiei a fost declarat consorţiul de firme format din Omnilogic şi Avitech, având ca subcontractant doar firma Romtelecom. Legislaţia permite ca 10% din valoarea contractului să fie subcontractată unei singure firme, fără a fi menţionată în niciunul din documentele publice aferente achiziţiei. Percheziţiile procurorilor arată că în implementarea proiectului a mai fost firma SC 2K Telekom SRL care îi are ca asociaţi pe senatorul PSD Alexandru Ghiţă (67,12%), fratele deputatului Sebastian Ghiţă, pe Vasile Domente (8,05%), unchiul lui Sebastian Ghiţă, şi pe Vasile Radu (24,83%).

În noiembrie 2013, la licitaţia organizată pentru atribuirea contractului „Internet în şcoala ta“, competitoarea asocierii condusă de Omnilogic a fost chiar firma Asesoft International, controlată de rude ale deputatului Sebastian Ghiţă, care a oferit un preţ mai mic cu 3 milioane lei, dar a avut un punctaj inferior la alte criterii solicitate în caietul de sarcini. În prezent, procurorii încearcă să desluşească modul în care firma senatorului Alexandru Ghiţă a ajuns să fie implicată în derularea proiectului de 120 milioane euro, fără TVA, din moment ce documentele din cadrul procedurii vizau doar firmele din asociere şi subcontractanta Romtelecom.

55.650 lei pentru fiecare şcoală

În urmă cu trei luni, „Ziarul de Iaşi“ a vizitat trei dintre cele 78 de şcoli care acum beneficiază de internet prin fibră optică datorită proiectului european. Pentru fiecare şcoală în parte s-au plătit din fonduri europene către asocierea de firme câte 55.650 lei (12.360 euro la un curs de 4,5 lei/euro), suma fiind identică pentru oricare altă şcoală din România inclusă în proiect. Potrivit notelor de contabilitate, asocierea de firme câştigătoare avea obligaţia să monteze serverul care să asigure internet pentru laboratorul de calculatoare din şcoală, să asigure internet wireless în restul şcolii, să instaleze softurile necesare şi să asigure mentenanţa reţeli pe o perioadă de cinci luni.

Referitor la partea de echipamente fizice necesare, firmele aveau obligaţia de a furniza şcolii un echipament pentru conexiunea de internet NLC (firewall şi acces point) – 33.864,40 lei, un UPS (sursă neîntreruptibilă) – 799,80 lei, un Switch (comutator de reţea, de obicei cu 24 de porturi) – 1.066,40 lei şi un rack (cabinet metalic pentru echipamente) – 1.599,60 lei. Restul sumei din contract era destinată „manoperei“, adică instalarea şi configurarea NLC – 1.718,24 lei, realizarea şi configurarea reţelei locale – 2.581,86 lei şi realizarea conexiunii la internet broadband – 14.021,92 lei.

Din Iaşi beneficiază în prezent de internet prin intermediul acestui proiect, în general, şcoli cu clase I-VIII (Valea Lupului, Leţcani) şi şcoli de arte şi meserii (Dumeşti, Lespezi), dar pe lista întocmită în 2011 figurează şi două licee teoretice, din Hălăuceşti şi Răducăneni.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow