21.4 C
Paşcani
marți, mai 30, 2023
Array

Scolile de soferi din Pascani nu sunt pregatite pentru instruirea mopedistilor

 

De la jumatatea acestei luni, mai exact de pe 19 ianuraie vom scapa de pustii teribilisti de pe scutere, care reprezinta un pericol public cu slalomul printre masini. Si asta pentru ca nu vor mai putea conduce asemenea vehicule fara permis. Dupa doua tentative esuate, in 2009 si 2011, Politia Romana, fortata de o directiva europeana, impune ca orice scuterist sa detina permis de conducere. Iar daca nu respecta legea, vor fi cercetati penal.

Scolile de soferi din Municipiu Pascani nu sunt inca pregatite sa-i primeasca la ore pe cei care vor sa intre in legalitate. Sunt multi, numai de la inceputul anului pana astazi, zeci de persoane s-au interesat ce acte le trebuie pentru a se inscrie la cursuri. Asadar, nimeni nu stie cat va costa cursul, din cate sedinte va fi compus si cele mai multe scoli nu au scutere in dotare.

Primii care se bucura ca scuteristii trebuie sa invete Codul Rutier sunt soferii.

Persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie, trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic, pentru obţinerea permiselor din categoria „AM” „A1” şi „B1” pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică să nu fie mai mare de 50 de centimetri cubi.

Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie „AM”, „A1” şi „B1” poate fi susţinut, conform legii, începînd cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon. Invataceii vor da examenul în trafic coordonaţi printr-o cască de un poliţist. Omul legii va sta în autoturism, în spatele motocicletei, iar maşina va fi condusă de instructor. Astfel, va fi testată atât capacitatea de a conduce a persoanei examinate, cât şi atenţia sa distributivă.

Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani, iar la fiecare reînnoire, posesorii vor fi obligaţi să facă un control medical.

In prezent, in Romania circula 200.000 de scutere. Insa nu se stie cati dintre cei care merg cu ele au si permis de conducere. ziarulorizont.info

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow