1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Scobinți: A condus ani de zile cu permis fals, pe care a dat 1.500 euro. Cum a fost prins?

Permisele false ajung să se găsească pe toate drumurile. Un tânăr din Scobinţi a fost oprit de poliţişti pe drumul comunal din localitate. Nu a creat nicio problemă.

Era băut, dar a suflat în alcooltest şi s-a supus recoltării de probe biologice. A prezentat şi un permis de conducere grecesc. Fals. Pe 18 decembrie 2019, Mihai Lungu mersese la un cunoscut, cu care a băut un litru de vin. S-a întors acasă, unde avea tocmiţi câţiva lucrători. Cum aceştia nu aveau apă, a mers la părinţii săi, de unde a luat o pompă şi mai multe materiale de construcţii, întorcându-se la lucrători. A rămas cu ei până la 17.25, când a plecat din nou spre părinţi. A fost însă oprit de poliţişti. La testarea cu aparatul alcooltest, a rezultat o valoare de 0,45‰ în aerul expirat. În urma analizelor, avea să i se stabilească o îmbibaţie alcoolică de 1,07‰ în sânge.

Permisul de conducere prezentat era aparent emis în 2017 de autorităţile elene, pentru categoriile A şi B. La completarea procesului-verbal, poliţiştii au constatat însă că permisul prezintă suspiciuni de contrafacere. S-a constatat ulterior că documentul fusese realizat prin scanarea unui document autentic şi prelucrarea elementelor de conţinut. Ulterior, actul fusese imprimat pe o folie din material plastic, în final fiind aplicate laminatele cu hologramă. În cursul urmăririi penale, Lungu a declarat că urmase în 2017 o şcoală de şoferi lângă Atena, unde lucrase ca sezonier la o fermă de tutun. Înainte de susţinerea examenului, un instructor auto i-a propus ca, dacă nu ia examenul, să-i furnizeze un permis, contra sumei de 1.500 euro. Lungu a acceptat, iar trei luni mai târziu avea permisul în buzunar.

De atunci, a condus liniştit, fără ca vreun poliţist să constate vreo problemă. Magistraţii Judecătoriei Hârlău l-au găsit vinovat de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi de uz de fals, luând totodată în calcul faptul că Lungu îşi recunoscuse faptele. În sarcina inculpatului a fost stabilită o pedeapsă totală de 1 an şi 9 luni de închisoare.

De regulă, executarea sentinţei în astfel de cazuri este suspendată. În acest caz însă, s-a constatat că Lungu mai avea o condamnare la activ, aflându-se în termenul de supraveghere pentru o condamnare suspendată la 1 an şi 4 luni de închisoare pentru lovire în formă agravată. Ca urmare, suspendarea sentinţei a fost revocată, iar cele două sentinţe, cumulate. Sentinţa finală a fost de 3 ani şi o lună de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie. Decizia judecătorilor din Hârlău a fost atacată de Lungu, contestaţia urmând să fie judecată de Curtea de Apel la începutul lunii martie.

sursa Știrea de Iași 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow