9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023

Școala Gimnazială Blăgești se închide din toamnă. Elevii nevoiți să facă naveta până în oraș

Inca o institutie de invatamant se inchide din lipsa elevilor. Este vorba despre Scoala Gimnaziala din suburbia Blagesti, acolo unde in prezent invata 49 de elevi, potrivit ISJ Iasi. Subiectul a fost discutat in cadrul sedintei legislativului local din Pascani, din data de 31 ianuarie, cand a fost votata organizarea retelei scolare pentru anul de invatamant ce va incepe din toamna.

Elevii din Blagesti vor fi relocati la Scoala Gimnaziala Iordache Cantacuzino din municipiu. Chiar daca este o distanta considerabila intre cele doua locatii, de circa 5 km, iar unii copii sunt foarte mici pentru naveta la pas, administratia locala nu a alocat bani din bugetul local pentru achizitionarea unui microbuz scolar pentru transportul elevilor.

In proiectul de hotarare votat de legislativul local se arata ca scoala va fi inchisa din toamna.

De precizat este faptul ca in Pascani au mai fost inchise de-a lungul timpului alte doua scoli, una din cartierul Fantanele si una din Vatra. De asemenea, Scoala Gimnaziala Lunca si-a pierdut personalitatea juridica si a intrat in subordinea Scolii Gimnaziale Iordache Cantacuzino, din aceleasi motive – un numar tot mai scazut de copii.

Potrivit presei nationale, natalitatea s-a prabusit în România, in ultimii zeci de ani. În noiembrie anul trecut s-au născut cu aproape două mii de copii mai puțini față de luna precedentă din 2022. Asta face ca, în primele 11 luni ale anului trecut, numărul nou-născuților să fie la minimul ultimilor 134 de ani. Deja acest trend s-a accentuat în ultimii trei ani și pe fondul sprijinului redus oferit de stat părinților.

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow