34 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021
34 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021
Array

Şcoala de la Todirești construită pe datorie

O primărie din judeţul Iaşi a rămas cu datorii de miliarde din cauza unui proiect ministerial. În timp ce primăria face credite pentru a-şi achita datoriile, inspectoratul şcolar susţine că nu a avut nici o implicare în demararea acestui proiect

Primăria comunei Todireşti trebuie să achite suma de 2.500.000 de lei unei firme de construcţii, pentru realizarea Şcolii Generale Nr. 2. Deşi lucrările au fost finalizate din anul 2008, iar şcoala a fost dată în funcţiune din acelaşi an, primăria nu a reuşit să îşi achite datoriile.
„Lucrările au început în baza proiectului Reconstrucţia şcolilor din chirpici. La început a fost vorba despre consolidare şi extindere, dar pe parcursul lucrărilor s-a constatat că era nevoie să se dărâme construcţia veche aproape în totalitate”, a declarat Vasile Buzatu, primarul comunei. Conform spuselor acestuia, necesitatea unei demolări totale a clădirii vechi şi reconstrucţia alteia s-a discutat atunci atât la nivelul Consiliului Judeţean (CJ), cât şi a Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).

„S-a pus problema cine să facă toate procedurile şi am fost încurajaţi să ne ocupăm noi (primăria, n.r.), pentru ca lucrurile să meargă mai repede. A fost o înţelegere tacită între primărie şi inspectorat. Noi am făcut toate demersurile legale. Odată cu începerea lucrărilor s-au făcut două serii de decontări, iar după aceea rambursările s-au sistat”, a subliniat primarul. Chiar dacă decontările nu s-au mai făcut la timp, firma contractată (SC Iasicon SA) a finalizat lucrările, iar şcoala a fost dată în funcţiune la începutul anului şcolar 2008 – 2009.

Inspectoratul Şcolar Judeţean se scuză
„Din câte ştiu eu, la acea şcoală s-au făcut lucrări mai mult decât a permis finanţarea. Mai mult, de aproximativ cinci ani inspectoratul nu se mai ocupă de astfel de contracte. Primăriile sunt eligibile pentru a porni proiecte de reabilitare, deoarece sunt proprietarii instituţiilor vizate”, a declarat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi.
Primăria s-a ales cu un proces
Deoarece Primăria Todireşti nu a avut cu ce să achite lucrările, firma Iasicon SA a mers în instanţă pentru a-şi recupera banii. Contactaţi de un reporter al cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, reprezentanţii companiei Iasicon au refuzat să vorbească despre acest litigiu.
Soluţionarea problemei – un credit
„Deoarece era firesc să achităm lucrările făcute la noua şcoală, primăria a făcut un credit în valoare de 70.000 de lei, pentru a achita o parte din datorii”, a conchis primarul Vasile Buzatu.
În clădirea nou construită învaţă 142 de copii, 76 în învăţământul primar şi 66 în învăţământul preşcolar. Anca BURNICHE

2.500.000 de lei
Aceasta este suma pe care Primăria Todireşti trebuie să o achite pentru construcţia Şcolii Generale Nr. 2

sursa evenimentul.ro

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
34 ° C
35.1 °
31.9 °
31 %
1.1kmh
96 %
mie
34 °
joi
35 °
vin
30 °
sâm
34 °
Dum
29 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI