9.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Schimbul pe care nu și l-au dorit mii de „orfani“ nevăzuţi din judet: bani în loc de părinți. Pascaniul pe locul al doilea in clasament

Statistici îngrijorătoare: 10% dintre copiii ieşeni de vârstă şcolară au cel puţin un părinte plecat în străinătate. În mediul rural situaţia este mai gravă, procentajul acestora este mai mare, 12%. Belceşti este comuna unde un copil din trei se află într-o astfel de situaţie. „Aceşti copii se simt abandonaţi, le scade respecul de sine şi caută confirmări şi sprijin în diferite anturaje, acolo unde se simt apreciaţi“, arată psihologul Oana Rotaru.

Peste 11.000 de copii din judeţul Iaşi duc dorul părinţilor plecaţi în străinătate. Cei mai norocoşi rămân în ţară cu un singur părinte, însă dragostea şi afecţiunea pe care ar trebui să le primească de la cei care ar trebui să le poarte primii paşi în viaţă sunt rupte în jumătate. Mai puţin norocoşi sunt cei care au ambii părinţi plecaţi în străinătate, care ajung să caute modele, în cazurile fericite, la bunici sau la rudele în grija cărora au rămas. Alţii însă, nefiind supravegheaţi, ajung să se înconjoare de anturaje periculoase, în căutarea aprecierii sau dragostei pe care nu le găsesc acasă. Aceştia sunt copiii care renunţă la şcoală, fie pentru că nu are cine să-i îndrume şi să-i supravegheze, fie pentru că iau modelul părinţilor care, şi cu opt sau zece clase, reuşesc să aibă maşină personală şi mai mulţi bani decât profesorii lor. (…)

(…) Cei mai mulţi elevi rămaşi în ţară cu un părinte sau în grija altor rude sunt din municipiul Iaşi, 3.352 la număr, urmat de municipiul Paşcani, cu 745 de copii şi de oraşul Hârlău, cu 492 de elevi.

În ceea ce priveşte comunele ieşene, pe primul loc se află Belceştiul, cu 416 elevi, copii care se află în grija unui părinte sau a altor rude. Comuna Belceşti a depăşit chiar şi oraşul Târgu Frumosla numărul copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, aici fiind un număr de 379 de elevi sau preşcolari rămaşi „orfani“ în ţară.

Comuna Deleni se află şi ea prin­tre localităţile fruntaşe la nu­mă­rul celor plecaţi în străinătate, 339 de copii având cel puţin unul dintre părinţi plecaţi, dar şi comuna Tătăruşi, unde sunt în atenţia CJRAE Iaşi un număr de 270 de elevi.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI