0 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 4, 2021

SCHIMBĂRI RADICALE pentru pacienți. Apare „dosarul de îngrijiri“ cu opt fișe

Măsură importantă în spitalele ieşene, care, dacă va avea şi concursul pacienţilor, poate schimba radical modul în care suntem trataţi în sistemul medical. „Planul de îngrijiri pentru bolnavi“, document care a fost propus şi elaborat de către Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi, a fost finalizat şi urmează să fie implementat în toate spitalele din judeţ. Introducerea acestuia este obligatorie, fiind o cerinţă din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) prin standardele de acreditare a spitalelor. Oficialii OAMGMAMR Iaşi deja au trimis către conducerile tuturor spitalelor varianta finală a dosarului de îngrijiri, şi au început şi susţinerea unor cursuri pentru a explica asistenţilor medicali în ce va consta şi cum se completează. Mai exact, dosarul de îngrijiri este ca o foaie de observaţie a asistentului, în care se vor completa toate detaliile referitoare la îngrijirea unui bolnav. Inclusiv când acesta este întors de pe o parte pe alta, sau când asistenta îi dă apă. Dacă planul va fi urmărit îndeaproape de factorii de decizie din sistem, dar şi de organizaţiile de pacienţi, acesta poate schimba radical modul adesea condamnabil în care suntem trataţi în spitale.

Planul de îngrijiri pentru bolnavi este diferit de foaia de observaţie clinică generală a medicului, un pacient urmând să aibă două fişe: o foaie de observaţie şi un plan de îngrijire. Iar dacă medicul vrea să vadă ce manevre i-a făcut asistentul, poate să verifice foarte uşor.

„Acest plan este în concordanţă cu toate cerinţele ANMCS (n.r. – Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate), şi este un cadru general care se adaptează în funcţie de specialităţile respective, adică fiecare spital poate să îşi elimine sau să adauge câte ceva din plan. Este făcut de un grup de asistenţi din cadrul Departamentului Profesional Ştiinţific al Ordinului, de oameni care lucrează efectiv la patul bolnavului“, a explicat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.

Până să ajungă la forma finală au existat două runde de discuţii cu reprezentanţii unităţilor medicale din judeţ, cum ar fi directori de îngrijiri şi asistenţi şefi. Teama asistenţilor medicali din Iaşi este că introducerea acestor dosare de îngrijire le-ar răpi mult timp, fiind deja constrânşi de numărul mare de pacienţi pe care îi au în grijă.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Raport parlamentar, noiembrie 2021- deputat PSD, Vasile Toma

Gradul de încredere pe care cetățenii ți-l acordă este și trebuie să fie direct proporțional cu gradul...

Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în perioada 2022 – 2026

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450...

Începe sezonul distracției pe gheață la patinoarul de la Palas!

Iarna se apropie cu paşi repezi, iar odată cu răcirea vremii vine şi distracţia pe gheață la...

Acest profesor din Boureni-Moțca a fost premiat de președintele Klaus Iohannis pentru că a ajutat zeci de copii să nu renunțe la școală! Gheorghe...

Un tânăr din Iași a fost decorat chiar de președintele Klaus Iohannis cu ordinul „Meritul pentru Învățământ”...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI