29.1 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
29.1 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
Array

SCHIMBĂRI MAJORE! Mai multe şcoli din judeţ vor dispărea din toamnă

oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

Inspectorul şef al ISJ a prezentat ieri la Prefectură planul de şcolarizare pentru 2016-2017. „Elevii din sate mai mici vor fi duşi la şcolile unde se poate face un învăţământ de calitate“, spune Camelia Gavrilă.

Reorganizarea reţelei şcolare şi noul plan de învăţământ aduc elemente noi în peisajul învăţământului preuniversitar ieşean. În cadrul întâlnirii Colegiului Prefectural, care a avut loc ieri la Prefectura Iaşi, pe ordinea de zi, şcoala şi problemele ei au ocupat un loc prioritar. S-a discutat despre analiza propunerilor pentru planul de şcolarizare 2016-2017 şi de reorganizarea reţelei de învăţământ preuniversitar.

Noutatea ar fi aceea că din judeţ vor dispărea o serie de şcoli, ca structuri cu personalitate juridică, din cauza numărului mic de elevi. Aceştia vor fi transportaţi în fiecare zi cu microbu­zele puse la dispoziţia primăriilor la şcolile mai mari. Conform reprezentanţilor ISJ, această schimbare va duce la creşterea calităţii şcolare, elevii putând fi pregătiţi de cadre didactice specializate, şi nu de supli­nitori, cum este cazul în multe sate mici.

Eficientizarea cheltuielilor

„În noul an şcolar dispar anumite structuri. Aproape toate comunele au pri­mit microbuze, care să-i aducă pe elevii din satele mai mici la şcolile unde se poate face un învăţământ de calitate. Dar nu de fiecare dată primarii înţeleg acest lucru, ei rezumându-se la nevoile sociale din zonă. Avem unităţi care şi-au întrerupt activitatea, de exemplu, şcoala din Buznea a fost co­masată cu Războieni, care are persona­litate juridică, iar şcoala Petru Poni din Iaşi a fost absorbită de Şcoala Ion Crean­gă. De asemenea, Şcoala Carol se rupe de Colegiul Negruzzi, la fel şi Şcoala Asachi, de Liceul Alecsandri. Motivul principal constă în clasele pregătitoare dorite de părinţi, care afectau spaţiul şi calitatea educaţională din şcolile mari. Le-am separat, pentru a le da un traseu propriu. Re­structurarea reţelei înseamnă însă şi eficentizarea cheltuielilor“, a declarat Ca­melia Gavrilă, inspector şcolar general.

Vor fi comasate un număr de opt unităţi şcolare (Şcoala gimnazială Frăsuleni, Grădiniţa Frăsuleni, Şcoala Profesională Coarnele Caprei, Grădiniţa Coarnele Caprei, Şcoala Primară Deleni, Grădiniţa Deleni, Şcoala Şerbeşti şi Grădiniţa Şerbeşti). Toţi elevii din aceste instituţii vor merge din toamnă, respectiv, la Liceul Tehnologic „Ionel Teo­doreanu“ Victoria, la Şcoala Profesională Coarnele Caprei şi la Şcoala Ciorteşti.

Tot din toamnă, se va suspenda activitatea la grădiniţele din Chilişoaia şi Fântânele, dar şi la şcolile din Obrijeni, Iacobeni şi Sticlăria.

Alte patru instituţii îşi vor schimba denumirea din licee în şcoli profesionale şi din şcoli gimnaziale în grădiniţe sau şcoli primare. Şcoala din Cucuteni, unde ar fi trebuit să înveţe 50 de elevi, a fost arondată şcolii gimnaziale din Leţcani, unde sunt înscrişi aproape 540 de elevi. La Osoi se va înfiinţa şi o grădiniţă, alte trei şcoli îşi pierd perso­nalitatea juridică (Buznea, Sodomeni şi Petru Poni Iaşi), iar alte două şcoli se vor înfiinţa juridic (Carol I şi Gh. Asachi).

Cerere pentru şcoli profesionale

Şefa ISJ a mai vorbit şi despre importanţa şcolilor profesionale şi traseele pe care le aleg tinerii după terminarea gimnaziului. La nivel de judeţ, la clasa a IX-a vor fi 212 clase, din care 95 la filiera teoretică, 36 la uman şi restul la filiera vocaţională şi cea tehnică. La aceasta din urmă, elevii tind să aleagă servicii şi turism, în defavoarea celor clasice, deoarece le oferă o siguranţă mai mare la angajare, după absolvire.

Reprezen­tanţii ISJ au mai menţionat şi faptul că, dacă agenţii economici ar fi mai implicaţi, şcolile profesionale ar fi şi mai vizibile în alegerea opţiunilor elevilor. În anul şcolar viitor, planul de şcolarizare pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani s-a făcut pe baza solicitărilor agenţilor economici. Vor fi astfel 87 de clase, adică 2.436 de locuri.

„Şcoala profesională este considerată soluţia de avarie, dar începe să aibă succs. Este greu să reuşim să orientăm copiii spre această şcoală, dar cu o bursă profesională şi o şansă de a-şi găsi un loc de muncă ulterior, în ţară ori în afară, reuşim să-i atra­gem. 20% dintre elevii de clasa a VIII-a şi-au exprimat opţiunea pentru o şcoală profesională, în scecial în profilul tehnic. Băieţii optează pentru mecanica auto, iar fetele spre textile, pielărie… Nu ştiu cât de bine sunt plătite aceste meserii. La clasele de liceu, majoritatea elevilor îşi doresc filieră teoretică, în special profilul de ştiinţe“, a declarat Camelia Gavrilă.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer fragmentat
29.1 ° C
29.7 °
26.2 °
58 %
0.7kmh
58 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
30 °
sâm
27 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI