4.7 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

Schimbare importantă în programul „Prima Casă“

Guvernul intenţionează să suplimenteze fondurile alocate pentru achiziţia primei locuinţe * spre deosebire de plafoanele alocate anterior, aceste garanţii vor fi acordate doar în lei * practic, este eliminat creditul ipotecar garantat de stat în valută
Plafonul pentru „Prima Casă“ ar putea fi suplimentat cu un miliard de lei, din care 300 milioane lei sunt destinate pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). „Prin proiectul de act normativ supus aprobării se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispoziţiilor care să permită gestionarea eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate în cadrul programului Prima Casă, astfel că finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat, au obligaţia de a consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2013“, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

„Garanţiile se vor acorda numai în monedă naţională“

Documentul mai specifică faptul că: „Diferenţa rămasă neutilizată la data de 31 decembrie 2013 va fi realocată potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 119/2010. Pentru anul 2013 se propune suplimentarea plafonului garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, cu 1 miliard lei, din care 300 milioane lei sunt destinate pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), în scopul valorificării stocului de locuinţe ANL existent, iar garanţiile se vor acorda numai în monedă naţională şi se vor plăti în monedă naţională“.
Costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni, plus o marjă de maximum 2,50% pe an, pentru creditele în lei. Marja nu include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator, costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii n.r.), costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări, precum şi costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, după caz. „Se propune clarificarea unor aspecte legate de daunele parţiale produse locuinţelor achiziţionate sau construite în cadrul programului, pentru despăgubiri, a căror valoare este de până la 20% din suma asigurată, fără a depăşi echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro, caz în care societatea de asigurare va efectua plata direct către proprietarul locuinţei, căruia îi revine obligaţia de a readuce locuinţa în starea existentă la momentul încheierii poliţei de asigurare“, se arată în document.

Continuare pe Evenimentul

Alte articole

Ședință pentru amenajarea unei piste pentru biciclete în Hârlău

Ședință extraordinară vineri, 9 decembrie, în Hârlău. Aleșii locali...

Tradiții mironiste de Crăciun

C.P. Două evenimente care anunță sosirea Crăciunului sunt în...

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie, de la...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow