18.5 C
Paşcani
duminică, octombrie 2, 2022
Array

Schemă de garantare pentru reabilitarea blocurilor

- Advertisement -

NGCIMM propune o schemă de garantare pentru finanţările cu fonduri europene acordate pentru reabilitarea energetică a blocurilor de locuinţe de minim două etaje din mediul urban, cu planuri de construcţie din perioada 1950-1990,solicitând un buget total de 48 milioane euro pentru finanţarea schemei „FNGCIMM a înaintat autorităţilor publice competente o propunere de schemă de garantare care poate fi utilizată ca instrument financiar necesar pentru implementarea proiectelor de creştere a eficienţei energetice în sectorul rezidenţial, finanţată din bugetul alocat Axei prioritare 3 din Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR)”, se arată într-un comunicat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Beneficiarii schemei de garantare ar fi primăriile oraşelor, în parteneriat cu asociaţia de proprietari din clădirea eligibilă, care va fi reabilitată prin POR, Axa 3. Clădirea trebuie să fie bloc de locuinţe construit în baza unor proiecte elaborate în perioada 1950-1990, compusă din parter şi minim două niveluri, care nu a mai beneficiat de finanţare publică în ultimii cinci ani pentru construcţie, extindere sau modernizare şi care nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare.

Primăria va încheia un contract cu asociaţia de proprietari pe toată perioada de implementare a proiectului, de la pregătirea documentaţiei până la încetarea tuturor obligaţiilor asumate faţă de terţi, inclusiv monitorizarea indicatorilor de eficienţă energetică şi rambursarea creditului bancar de co-finanţare. FNGCIMM propune un buget total de 48 milioane euro pentru finanţarea noii scheme de garantare. Fondul a preluat modelul unui program similar din Estonia, apreciat de către Comisia Europeană de succes. Acesta are la bază studii oficiale care atestă că fondul de clădiri rezidenţiale din România, realizat preponderent în perioada 1960-1990, a fost construit la standarde şi cu o performanţă energetică scăzută şi că pentru aproape 2,9 milioane de locuinţe există posibilitatea de economisire a utilizării energiei cu aproape 43%.

Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow