13.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Scenariu roșu închis la Iași, de azi: Nevaccinații au restricții la ieșit din case după ora 22

În weekend, ieşenii nevaccinaţi vor circula noaptea numai cu declaraţie pe propria răspundere.  Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci e interzisă.

Odată depăşit pragul de incidenţă de 6 cazuri/1.000 locuitori (media ultimelor 14 zile), municipiul Iaşi a intrat într-un regim de restricţii ceva mai aspru, prin care au trecut deja alte comune inclusiv suburbane. În Valea Lupului, Rediu şi Miroslava, rata de infectare oscilează în jurul pragului de 9 cazuri la mie.

La Iaşi, în cele două weekenduri de până în data de 19 octombrie inclusiv, este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei între orele 20 şi 5. Este vorba de vineri, sâmbătă şi duminică, dar cu excepţii: deplasarea în interes personal, pentru asistenţă medicală de urgenţă inclusiv achiziţionarea de medicamente, în tranzit, pentru îngrijirea copilului sau a unei persoane cu nevoie speciale etc. Restricţia nu se referă la persoanele vaccinate şi la cele vindecate de Covid care pot dovedi asta cu un certificat digital.

De altfel, majoritatea restricţiilor nu se aplică celor două categorii de persoane sau permit doar acestora să participe la anumite activităţi. Este vorba de competiţiile sportive, unde doar 50 la sută din locuri pot fi ocupate, de spectacole şi concerte inclusiv la cinema, afară sau în interior, publice sau private (tot 50 la sută), precum şi orice loc de alimentaţie publică (restaurant, cafenea etc.) – cu excepţia celor din pensiuni şi hoteluri, accesibile numai celor cazaţi acolo. Dacă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci e interzisă, la evenimentele private pot să vină cel mult 200 de invitaţi, la mitinguri şi demonstraţii pot să participe maxim 100, iar la activităţi recreative cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Dacă municipiul va depăşi pragul de 7,5 cazuri/1.000 loc., singura modificare va fi în privinţa circulaţiei nocturne, interzisă pentru toată săptămâna, nu doar în weekend. Excepţiile menţionate în acest caz mai sus rămân valabile: persoane vaccinate sau trecute prin boală, respectiv motive justificate, tranzit sau alte situaţii speciale.

Toate restricțiile pot fi citite AICI

Sursa Zdi

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI