Scaunele auto protejeaza viata copilului

Slider


Politistii ancheteaza in continuare accidentul rutier din apropierea orasului Targu-Frumos, unde doua persoane, printre care si o minora, si-au pierdut viata. Scaunele auto pentru copii si centurile de siguranta ii pot salva pe cei mici in cazul unor astfel de tragedii. Dispozitivele speciale ii protejeaza in timpul impactului si sunt adaptate greutatii si inaltimii lor. Mai mult, acestea sunt obligatorii prin lege.

Sansele de supravietuire ale unui copil mic care nu este pus intr-un scaun auto special in cazul unui accident rutier, scad dramatic. Legea ii obliga pe parinti sa ii transporte pe minorii de pana la 12 ani, doar in dispozitive speciale si cu centuri de siguranta adaptate greutatii si inaltimii lor.

Scaunele de maşină pentru copii se aleg în funcţie de greutatea şi înălţimea copilului. Ca regulă generală, bebeluşii se transportă în scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers a maşinii.  Organizaţia britanică RoSPA recomandă ca părinţii să folosească un astfel de scaun până când copilul cântăreşte cel puţin 9 kg şi poate sta în picioare fără ajutor cel puţin 30 de minute.

Doar după ce copilul depăşeşte aceste limite, părinţii îi pot schimba scaunul cu unul care se fixează cu faţa la direcţia de mers a maşinii.

Pe piaţă există trei tipuri de scaune auto pentru copii: scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers (pentru copii de până la 13 kg sau 12-15 luni), scaune care se fixează cu faţa la direcţia de mers (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 9-18 kg sau până la vârsta de patru ani) şi scaune înălţătoare (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 15-36 kg sau cu vârste cuprinse între cinci şi 12 ani), scrie ProMotor.ro.

Pretul unui astfel de produs porneste de la circa 200 de lei si poate ajunge pana la cateva mii de lei.

Potrivit Codului Rutier, soferii care nu respecta aceste reguli risca amenda de pana la cinci puncte penalizare, dar, mult mai important decat acest lucru, viata copilului.

Slider