17.7 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Scandalul comisiilor de specialitate: Consilierul Ratoi refuza sa munceasca! Cum sunt si cum ar trebui sa fie impartite mandatele

Un subiect care aparent nu are legatura cu agenda publica a cetatenilor a starnit un scandal de amploare intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei din legislativul pascanean. Disputa inceputa din luna noiembrie a anul trecut continua si astazi si va ajunge in instanta pe fondul unei atitudini confuze din partea secretatului general al UAT. Dincolo de obiectile politice ale fiecarei formatiuni din Consiliul Local, exista riscul ca hotararile aprobate in ultima perioada sa fie fie nule de drept, cu efecte greu de anticipat, daca judecatorii vor constata ca nu au fost respectate prevederile legale.

 

LEGISLATIVUL PASCANEAN – FOTOGRAFIA POLITICA

Alegerile locale din 27 septembrie au fost organizate pentru desemnarea primarului, a consilierilor locali si cei judeteni. Pentru Consiliul Local al municipiului Pascani alegerile au fost castigate de PSD cu 36,52% – 4490 voturi, urmat de PNL cu 33,68% – 3368 voturi, diferenta intre cele doua formatiuni fiind de 349 voturi. De asemenea Pro Romania a obtinut 9,44% – 1161 de voturi iar PMP 5,2% – 624 voturi.
Pe baza rezultatelor Biroul Electoral Local a stabilit, ca PSD a obtinut 8 mandate de consilier local, PNL-7, Pro Romania – 2 iar PMP-1 mandat. In urma redistribuirii voturilor ramase din prima etapa, PNL Pascani a mai obtinut un mandat de consilier local. Asadar actualul Consiliul Local aL municipiului Pascani are 19 membri: 8 de la PSD, 8 de la PNL, 2 de la Pro Romania si 1 de la PMP.

PUTEREA SI OPOZITIA

Chiar daca a castigat alegerile pentru Consiliul Local, PSD a ajuns in opozitie. Cele 8 mandate nu ii asigura o majoritate si nu a reusit sa faca o alianta politica in acest sens. De cealalta parte PNL si cu PRO Romania, sprijiniti de primarul in functie, au format un grup din 10 consilieri, suficienti pentru a asigura o majoritate simpla si a detine controlul noului legislativ local.

COMISIILE DE SPECIALITATE

Consiliul Local isi desfasoara activitatea in plen si in cadrul comisiilor de specialitate. La Pascani sunt 4, fiecare cu cate 5 membri: Comisia Economica/ Programe Europene, Comisia Juridica/Adminsitratie Publica, Comisia de Urbanism/Patrimoniu si Comisia de Invatamant/ Sanatate.
Conform Codului Administrativ, Art 124, al. 3 si 4, constituirea comisiilor se face in functie de „opţiunea acestora, pregătirea lor profesională şi domeniul în care îşi desfăşoară activitatea” si „cu respectarea configuraţiei politice de la ultimele alegeri locale.”

LA PASCANI, ALTFEL!

La Pascani componenta a fost a fost stabilita diferit. Unele prevederi legale au fost ignorate sau interpretate, asa incat consilierii liberali sa detina controlul in 3 din cele patru comisii.

Prima problema: un consilier nu vrea sa munceasca!

In toate legislativele locale din tara, consilierii fac parte din comisiile de specialitate, acolo unde sunt analizate completate si avizate proiectele de hotarare care urmeaza sa fie votate. La Pascani Cristian Ratoi, consilier local si vicepriar de la Pro Romania a refuzat sa fie membru uneia dintre comisii, fara sa explice de ce.
Consilierii PSD si PMP spun ca acesta este unul dintre motivele pentru care Hotararea nr 148 /18.11.202 ar fi ilegala.
Mai exact, conform art. 124, al 5 din Codul Administrativ „… un consilier poate face parte din cel puţin o comisie şi din cel mult 3 comisii, dintre care una este comisia de bază.” Asadar fiecare consilier poate face parte din una sau cel mult trei comisii dar trebuie sa fie membru in cel putin una dintre ele.
De cealalta parte consilierii liberali in frunte cu presedintele Comisiei Juridice, Catalin Conache au dat o interpretare mai degraba avocateasca decat administrativa articolului respectiv.

Ei sustin ca un consilier poate face parte din comisiile de specialitate, dar nu poate fi obligat si sanctionat. Singura consecinta este ca fara participarea la sedintele comisiilor, consilieriii nu pot incasa indemnizatia lunara, dar Cristian Ratoi nu este afectat de acesta sanctiune deoarece el incaseaza doar indemnizatia de viceprimar, chiar daca este si consilier local.
Initial, atat secretarul general al Primariei car si consilierii locali au recunoscut ca a fost o greseala care urma sa fie reparata. Ulterior, secretarul UAT a vizat de legalitate hotararea insusindu-si punctul de vedere sustinut de consilierii PNL, cu convingerea ca nimeni nu are ce sa ii faca.

A doua problema: Puterea si controlul absolut!

In cele patru comisii de specialitate sunt 20 de mandate: 11 din ele sunt ocupate de consilierii PNL , 8 de cei din PSD, 1 Pro Romania si 1 PMP. Mai mult, doi dintre consilierii liberali ocupa cate doua mdandate: Catalin Conache si Petronica Constantinescu, ambii avocati de profesie. Consilierii din opozitie reclama faptul ca in modul de repartizare a mandatelor nu s-a tinut cont de prevederile legale, desi au aprobat, prin vot, proiectul de hotarare.

Conform Art 124, al. 4 din Codul Administrativ „Numărul locurilor ce revine fiecărui grup de consilieri sau consilierilor independenţi în fiecare comisie de specialitate se stabileşte de către Consiliul Local, cu respectarea configuraţiei politice de la ultimele alegeri locale.”

Mai exact opozitia considera ca majoritatea din Consiliul Local a ocupat mai multe mandate decat cele cuvenite. Raportat la numarul de consilieri locali – configuratia politica rezultata din alegeri, PSD ar fi trebuit sa aiba o pondere de 42% in fiecare comisie, adica cate 2 mandate, sustine fostul viceprimar Gabriela Nedelcu dar in Comisia Economica au doar un consilier local iar in Comisia de Invatamant si Sanatate, 3 membri.

De cealalta parte consilierii de PNL sustin ca mandatele din comisii trebuie repartizate pe grupuri politice, raportat la toate comisiile, nu la fiecare in parte, iar ei, impreuna cu cei din Pro Romania ar avea o pondere de peste 52%.

In concluzie PSD doreste sa obtina o mai buna reprezentare in Comisia Economica ( Dumitru Pantazi si Vasile Haldan) si chiar controlul ei cu ajutorul consilierului Sorin Olariu de la PMP, in timp ce liberalii vor sa ramana cu trei membri: Constantin Nemtanu – presedinte, profesoara Mihaela Spiridon si avocata Petronica Constantinescu. De asemenea liberalii vor sa pastreze majoritatea si in Comisia Juridica/ Administratie locala si cea de Urbanism.
Si pe acest subiect secretarul general al Primariei a avut un punct de vedere, pe langa prevederile legale.

Chiar daca in art 124, al. 4 din Codul Administrativ se arata ca „Numărul locurilor ce revine fiecărui grup de consilieri sau consilierilor independenţi în fiecare comisie de specialitate se stabileşte de către Consiliul Local, cu respectarea configuraţiei politice de la ultimele alegeri locale” Irina Jitaru sustine ca mandatele au fost impartite in raport cu toate comisiile, si ca este bine asa. Mai exact s-a avut in vedere respectarea configuratiei politice la nivelul Consiliullui Local nu pentru fiecare comisie in parte, asa cum prevede legea.

Opozitia a solicitat, initial, sa aiba majoritate in doua comisii dar in urma negocierilor cu primarul si consilierii liberali au oferit functia de presedinte la inca o comisie.
PSD a refuzat oferta iar in la sedinta Comisiei Juridice care a avut loc in cursul zilei de vineri 15 ianuarie a.c. a anuntat ca nu mai doreste sa obtina conducerea sau majoritatea in comisii, ci sa fie respectate prevederile legale privind numarul de mandate , cate doua in fiecare comisie, comform configuratiei rezultata in urma alegerilor.

Mentionam ca nici fostul viceprimar, Gabriela Nedelcu nu a facut parte dintr-o comisie de specialitate, in calitate de consilier local. Prevederea a aparut in noul Cod Administrativ intrat in vigoare in iulie 2019, iar hotararile de functionare ale Consiliului local trebuiau modificate in 90 de zile. Secretarul general al Primariei sustine ca nu ar fi avut nici o obligatie in acest sens.

 

 

Alte articole