9.1 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

Scandal uriaş pentru terenul de sub bloc. Cine îndrăzneşte să îl ceară este dat în judecată

Un conflict ruşinos între administratia locală şi unul dintre funcţionarii instituţiei, deschide un subiect de interes pentru toţi locatarii de la bloc. Este vorba despre regimul juridic al terenului aflat în cota indiviza şi cum anume puteţi deveni proprietarul lui, cu acte în regulă, dacă asta vă doriţi.

În şedinţa de astăzi Laura Pascu, funcţionar al Primăriei Paşcani ( foto) , a adus la cunoştinţa consilierilor locali că soţul ei, în calitate de titular al cererii, a fost dat în judecată de Primăria Paşcani, după ce a solicitat proprietatea terenului care i se cuvine,  de sub bloc. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Prefectura Iaşi pentru anularea unui ordin prin care administratia locală este obligată să facă demersurile necesare aşa încât terenul de sub bloc să treacă din proprietatea privată a municipiului în proprietatea locatarilor care au depus astfel de cereri.

Până acum au fost înregistrate şase solicitări din partea proprietarilor de apartamente, de la blocul K1.

În loc să clarifice acesta situaţie reprezentanţii Primăriei au trimis-o la plimbare pe reclamanta iar unii consilieri locali i-au reproşat că ar trebui să fie la serviciu, nu în sala de şedinţe. Mai mult,  ea a fost sfătuita să atace în instanţa şi sa anuleze hotărârea Consiliului Local Paşcani privind domeniul privat al municipiului, dacă este nemulţumită de răspunsul primit. Primarul municipiului a explicat că şi prefectul judetului ar fi în eroare prin emiterea ordinului pentru care a cerut anularea în instanţă,  lăsând să se înţeleagă că nu este de acord ca locatarii de la bloc să obţină şi proprietatea terenurilor.

LA solicitarea BIT TV Primăria Paşcani a precizat, ulterior, că va publica un anunţ pe acesta temă, cu toate actele care trebuie puse la dosar şi condiţiile care trebuie să le îndeplinească cei interesaţi. Asta inseamna că cel puţin de principiu,  administratia locală ar fi de acord cu vanzarea terenurilor de sub blocuri,  dar are o problemă cu funcţionara care a îndrăznit să deschidă calea. Este vorba despre o suprafata totala de cca 16 hectare de teren care se afla in acesta situatie.

Menţionăm că odată cu modificările aduse Codului Fiscal, locatarii de la bloc trebuie să achite o taxă pentru terenurile aflate în cota indiviza, de sub blocuri. Până acum folosinţa era gratuită, drept prevăzut de statul român şi în contractele de vânzare cumpărare încheiate cu foştii chiriaşi. Din acest motiv dar şi odată cu intabularea proprietăţilor, locatarii solicită să aibă în acte şi cota de teren care li se cuvine. Şi în acest caz vor trebui să achite anual impozitul pe teren.

 

 

Alte articole